Aktuelno Društvo

НЕУОБИЧАЈЕНА ПРОСЛАВА ОСМОГ МАРТА У МЕДИЦИНСКОЈ ШКОЛИ

ХУМАНИТАРНА АКЦИЈА ПОВОДОМ ДАНА ЖЕНА

Осми март, Дан жена, ове године је у Медицинској школи у Чачку обележен на другачији начин. Одељења  III/2 и IV/5, уз подршку Ђачког парламента, показала су иницијативу за хуманитарном акцијом у школи, а све је повезано са Даном жена, који жену слави као просвећено и освешћено биће. Wихову идеју Сања Перовановић пренела  је Наставничком већу, које га је радо подржало, а професорке су замолиле ученике да за Дан жена не поклањају цвеће, већ да тај новац сакупе одељењске старешине и уплате на рачун нашег суграђанина и њиховог вршњака Стефана Лазића.

Матуранти одељења IV/5 , смер фармацеутски техничар, приредили су професоркама драматизацију Андрићеве „Проклете авлије“, по сценарију своје професорке књижевности Сање Перовановић, а на предлог педагога школе Јелене Вучковић, која је похвалила креативност и методички приступ овог првобитно угледног часа. То је био њихов поклон, врло смислен, уједно и опраштање од средње школе.

– Хуманост и кративност у прослави празника подржавају и васпитну и образовну функцију школе. Потребно је да се значај празника, комерцијализованог у слављењу, а банализованог у тумачењу, ревалоризује. Као и свака револуционарна и авангардна идеја, осмомартовска је променила слику света, женама на многоструку корист. Требало је да жене буду немерљиво храбре да би оствариле основна људска права која су им била ускраћена тада, а и данас у многим деловима света. Дан жена управо значи слављење идеје, а не тривијалне прославе уз каранфиле, који су постали комунистички симбол 8. марта. Нама је било важно да нашим ученицима пошаљемо ту поруку – рекла је професорка Сања Перовановић

Истог дана, деца и омладина са тешкоћама у развоју са запосленима установе „Зрачак“, ученицама Медицинске школе и њиховом професорком Зорицом Гајић приредили су осмомартовску радионицу и дружење. Потпуно оригинални и непоновљиви, штићеници установе су показали бескрајну љубав и поштовање. Ручно рађеним поклонима узвратили су пажњу коју им ученице из Медицинске школе поклањају током године.

Тако су ученици Медицинске школе на неуобичајен начин учинили 8. март својим наставницама емотивнијим.

С. П.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.