Foto-galerija Zdravstvo

Не запалити прву цигарету

Готово сви статистички подаци указују на чињеницу да би већина пушача желела да остави цигарете, али је зависност много јача. Ко год има вољу да се ухвати у коштац са дуваном, може потражити и стручну помоћ. Годинама уназад у Општој болници Чачак ради Саветовалиште за одвикавање од пушења које води примаријус др Нада Лазовић, пнеумофтизиолог.

Као и сваке године на Национални дан борбе против пушења, 31. јануар, чачански здравствени радници подсетили су на штетност дувана. Предавања су првенствено посвећена деци, пошто је најважније не запалити прву цигарету. Она никако није показатељ одрастања и сазревања личности.

– Пушење може изазвати срчана, малигна, као и обољења дисајних органа. У цигаретама се налази више од седам хиљада штетних материја. Доказано је и да садрже 70 канцерогених састојака. Нема ништа добро, ни корисно у цигаретама. Нарочито су штетне за децу, труднице и хроничне болеснике – подсетила је др Данијела Парезановић, шеф Одељења за промоцију здравља у чачанском Заводу за јавно здравље. Она је навела и податак да 35 одсто одраслог становништа у Србији пуши. Много више Срба, 55 процената, свакодневно је изложено дуванском диму у затвореном простору. На смањење броја пушача могла би да утиче и драстичнија примена Закона о заштити становништа од дуванског дима који је изгласан још 2010. године.

Здравствени радници чачанског Завода и Дома здравља обележили су 31. јануар у вртићу „Лептирић“. Главна организација припада Заводу за јавно здравље, а свесрдну помоћ и подршку пружили су им Превентивни центар и Поливалентно патронажна служба Дома здравља Чачак, предшколске установе „Моје детињство“ и „Радост“, волонтери чачанског Црвеног крста. Јасно и разумљиво волонтери су показали деци како би најбоље могли да помогну особама које доживе срчани застој, изгубе свест или крваре из носа.

Поводом Националног дана борбе против пушења, др Нада Лазовић одржала је у вртићу „Мали капетан“ предавање на тему „Пушење и здравље“.

Дечја установа „Моје детињство“ доделила је захвалиницу др Данијели Парезановић за здравствено просвећивање најмлађих.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.