Zdravstvo

НЕ ПРЕТИ ЕПИДЕМИЈА ГРИПА

 

Вирус типа Х1 изолован код двоје деце школског узраста

Последњих седмица уочен је благ пораст броја оболелих од грипа и обољења сличних грипу. Лекари чачанског Завода за јавно здравље свакодневно прате стање у свим амбулантама и домовима здравља у Драгачеву, Ивањици, Горњем Милановцу и нашем граду.

– Број оболелих је далеко мањи од епидемијског који би захтевао и неопходне мере, превасходно у болницама. Код два пацијента у Чачку, реч је о деци школског узраста, изолован је вируса типа Х1. То су потврдиле и здравствене анализе на Институту за вирусологију, вакцине и серуме ”Торлак”. Они су на кућном лечењу. Важно је да се сви грађани, уколико осете симптоме, који указују на грип, јаве својим изабраним лекарима и педијатрима. Лекари ће на основу њиховог општег стања проценити да ли је потребно лечење у кућним или болничким условима – каже др Аксентије Тошић, епидемиолог Завода за јавно здравље Чачак.

Висока темпаратура, кашаљ, малаксалост, болови у грлу, слабост у мишићима су симптоми који могу указати на грип, подсећа др Тошић. Како је рекао, код хроничних болесника они могу бити јачи и агресивнији. Компликације грипа најчешће се уочавају на респираторним органима, посебно на плућима и доводе до запаљења.

Др Тошић, фото: Морава инфо

– Вирус типа Х1 изолован је у више региона у Србији. Заштита против њега је садржана и у овосезонској вакцини коју су грађани примили против грипа. Али, морамо их упозорити да, иако су вакцинисани, морају бити опрезни и да нису потпуно заштићени – напомиње др Тошић.

Потрошене су све вакцине које су прослеђене здравственим установама Моравичког округа. Још увек није касно за имунизацију, али за прави ефекат је неопходно око три седмице.

До сада је епидемија грипа проглашена једино у Пироту. Пре неколико дана забрањене су и посете пацијентима у Клиничком центру Србије.

Лекари упозоравају и да је, ако осетимо симптоме грипа или сличних обољења, неопходно мировање, баш тежих компликација које могу настати. Најефикаснија заштита је јачање имунитета здравом, витаминском исхраном, редовним одмором, умереном физичком активношћу, редовним проветравањем просторија у којима боравимо, избегавањем контакта са оболелима од грипа или већих скупова. Деца, труднице, хронични болесници и старије особе требало би да буду посебно опрезни.

Како лекари упозоравају, опасност од грипа и сличних обољења може потрајати до краја марта.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.