Društvo

Не уписивати ПИН код на папирић у новчанику

Лоша особина је да се картица оставља на пулту радње, а сугестија да се руком прекрије тастатура док се укуца ПИН код није без разлога већ годинама актуелна
kartice
Извор: Политика

Срећници који новогодишње празнике проводе на путовању, било у иностранству или некој туристичкој адреси Србије, могли би да се подсете правила коришћења платних картица.

Без обзира на то што је плаћање уз помоћ пластике као савремени метод безбеднији од баратања са кешом – крађе, губитак картице, злоупотреба ПИН кода није нешто „што се дешава неком другом”.

Током путовања најбоље је личне ствари уз картице, документа, ваучере за хотеле носити у посебним торбама, а не у ранчевима на леђима.

Боља је опција ташна чији каиш иде преко рамена па ако се и упадне у неку гужву, руке су слободне да чувају торбу тј. вредности у њој.

Како се наводи у мини-приручнику за кориснике картица, које је издала компанија „Виза”, пожељно је пре поласка забележити број платне картице, стање на рачуну, бројеве телефона банке издаваоца картице и чувати ове податке у случају нужде.

Такође, у циљу безбедности добро је сачувати све потврде о трансакцијама и повремено проверити стање на рачуну. Уколико се уоче сумњиве трансакције или „скидање” неког износа за који власник није сигуран, најбоље је одмах позвати банку.

Колико ће неко потрошити у време празника зависи само од његове воље и економске могућности, али да би се избегло да то уради неко уместо вас, најбољи савет је да картица увек буде „под оком”.

Потребно је водити рачуна да се одмах након плаћања узме назад. Лоша је особина да се картица оставља на пулту радње, на столу у хотелској соби, просторијама за рекреацију, базену.

Сугестија да се руком прекрије тастатура док се укуцава ПИН код није без разлога, већ годинама актуелна. Баш као и правило да се никада не уписује ПИН код на папирићу који се чува у истом новчанику где је и картица или у мобилном телефону.

После путовања потребно је проверити стање на рачуну и извршити упоређивање са потврдама о трансакцијама. У случају недоследности најбоље је одмах да се контактира банка која је издала картицу.

Оставите одговор