Dragačevo

Новости из Средње школе “Драгачево“ Гуча: Такмичење у предузетништву „Направи корак“

 

Новости из Средње школе “Драгачево“ Гуча

 

Такмичење у предузетништву „Направи корак“

 

У препуној сали Дома културе у Гучи 22. Априла, пред жиријем и публиком,  тимови ученика Средње школе „Драгачево“ из Гуче презентовали су своје пословне идеје које су настале у оквиру такмичења у изради бизнис планова „Направи корак“. Подршку овој манифестацији кроз стручне савете и спонзорство  дали су компанија УТП „Морава“ из Чачка и Туристичка ораганизација Драгачево. Професорке економске групе предмета Милена Обрадовић и Ивана Чворовић Плавшић дале су идеју, организовале и реализовале такмичење.

Овакав вид ученичке афирмације кроз такмичење на ком се суочавају бизнис идеје ученичких тимова у СШ „Драгачево“ ове године је био завршна манифестација  „Предузетничке недеље“. Недеља је започела гостовањем директора маркетинга УТП Морава Маристеле Билелић и Ђорђа Аничића који су ученицим учесницима такмичења одржали трибину кроз коју су им приближили свет туризма и угоститељства, говорили  о значају маркетинга и уопште о раду успешне туристичко угоститењске компаније као што је „Морава“ из Чачака.  У претходној недељи одржан је први део такмичења  током ког су ученици израђивали своје бизнис планове.

Пред ученике је био задатак да осмисле производ или услугу који ће обогатити туристичку и угоститељску понуду општине Лучани и тиме привући већи бројтуриста који ће у Драгачево долазити током целе године. Такмичење има за циљ да ученицима пружи увид у савремени начин пословања и да их мотивише да унапреде предузетнички дух, проактивно размишљају и повећају могућности самозапошљавања кроз развој сопствених бизнис идеја на дату тему. Учесници су ученици свих смерова (гимназија општег смера, финансијаки администратор, хемијско технолошки техничар и бравар заваривач) и разреда који се мешају у осам тимова по пет учесника, који треба да симулирају реално пословно окружење.

У завршном делу манифестације ученички тимови су презентовали своје радове у троминутном излагању, а потом одговарали на питања жирија. Жири су чинили представници УТП „Морава“ Маристела Бијелић и Ђорђе Аничић, представница ТО Драгачево Маријана Луковић и професор СШ „Драгачево“  Гуча Софија Васиљевић. Узимајући у обзир квалитет бизнис плана, иновативност идеје, квалитет презентације, тимски дух и сарадњу чланова, жири је донео одлуку и одабрао три најбоље екипе. Победничка екипа „Банџи“ представила је иновативну идеју да се лепоте Овчарско Кабларске клисуре туристима покажу и преко банџи скакаонице, уз понуду јела из нашег краја у оближњем ресторану. Другопласирана екипа „Сва блага Драгачева“ би сва драгачевска блага туристима показала уз квалитетну услугу у спа центру и уз богату понуду домаћих јела. Тим који је заузео треће место „Наше мало село“ у свом драгачевском етно селу током целе године анимирало би туристе бројним радионицама: вожња трактора, едукација о обради земљишта, процесу припреме зимнице.

Најбољи су награђени новчаном наградама које је обезбедила компанија УТП „Морава“ Чачак и робним наградама које је обезбедила ТО „Драгачево“ Гуча. УТП „Морава“ је за све учеснике обезбедила послужење и наградне пакете.

Догађај су својим присуством подржали представници „МБ Наменска“ из Лучана, потпредседник општине Лучани и директори свих основних школа у општини Лучани.

 

Професори Средње школе „Драгачево“

Ивана Чворовић Плавшић и Милена Обрадовић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.