Ivanjica

Обележавање Јаворског рата

Обележавање Јаворског рата

“Ој Јаворе не треба ти кише,

тебе Срби крвљу натопише“

Овако се певало после Јаворског српско-турског рата 1876. године, који је Србија изгубила, са губитком близу 20.000 војника. Овај изгубљени рат био је увод у победе Србије у Првом балканском рату 1912. године, када се Србија коначно ослободила од петовековног ропства под Турцима.

Јаворски рат се мора памтити и обележавати због броја у њему погинулих и због његове историјске улоге. То се посебно чини последње три године, од када је обележавање Јаворског рата ушло у календар Војске Србије да се организује сваке године на Петровдан, 12. јула. Обележавање је посебно добило на значају 2016. године, када је покровитељ Манифетсације био председник Србије  Томислав Николић и ове 2018. године, када је покровитељ председник Александар Вучић.

Овогодишња манифестација има више програма које би требало да види цела Србија, а посебно Западна Србија, са чије територије су ратовали и гинули војници на Јавору.

Манифестација почиње Програмом обележавања Јаворског рата, прво литургијом у Цркви спомен-костурници на Јавору у 9 часова, затим, од 10 до 11.30 часова, одавањем почасти и полагањем венаца код споменика мајору Илићу, на Јавору и код споменика погинулим борцима на Калипољу.

Од 11.30 до 12. часова покровитељ манифестације председник Србије свечано ће отварити новоасфалтирани пут Љепојевићи – Јавор, који спаја општине Нову Варош и Ивањицу.

Од 12 часова је Час историје, посвећен Јаворском рату, ове године садржан у изложби слика и графика о Јаворском рату, чије је оргинале организатор манифестације обезбедио из Војно-историјског музеја у Паризу.

Од 13 до 15 часова је културно-уметнички програм – XI сабор српске омладине из матице и расејања.

После званичног програма, од 15 часова почиње народно весеље. Организатори званичног програма манифестације су општине Ивањица и Нова Варош, Хуманитарна организација „Стара Рашка“ из Београда и Дом културе из Ивањице.

Оставите одговор