Aktuelno Društvo

ОБЕЛЕЖЕНА НЕДЕЉА БОРБЕ ПРОТИВ РАКА ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ

И у чачанском Заводу за јавно здравље обележена је недеља борбе против рака грлића материце. Основна превенција су редовни прегледи, истакли су стручњаци на конференцији за штампу, на којој је, између осталог било речи и о значају вакцине против ХП вируса, као изазивача овог карцинома. Ова вакцина би ускоро требало да се уврсти и у календар обавезне имунизације у нашој земљи.


Поражавајућа је статистика да у нашој земљи сваке године од рака грлића материце умре око 500 жена, а на Моравичком округу та бројка годишње износи 20, док око 50 њих од ове врсте карцинома оболи.Управо из разлога што су промене на грлићу материце уочљиве на обичном гинеколошком прегледу и ова болест се веома лако може превенирати, гинеколог Душица Исаиловић је апеловала на жене да буду одговорне.
Да би се променила црна статистика умирања и оболевања од ове болести, стручњаци у последње време, као ефикасан и безбедан начин за спречавање ширења ХП вируса који је изазивач овог карцинома, предлажу редовну имунизацију. Васкцина је у употреби и сви који желе, могу је купити и примити.
Доктор Аксентије Тошић, епидемиолог из ЗЗЈЗ напомиње и да је битно знати да ова вакцина, за сада, покрива само четири типа вируса који могу изазвати рак грлића материце, а укупно их је око 40. Без обзира на то, још 2017. године она је постављена у категорију препоручених, међутим још увек није у календару обавезне имунизације, али се то очекује.
Уз најзначајније превентивне прегледе и имунизацију, на рано откривање ове болести значајно утиче и скрининг програм. Уколико се прихвати нацрт Закона о здравственом осигурању, скрининг ће бити обавезан, а неодазивање пацијенткиња санкционисано. И то би, сматрају лекари, у великој мери помогло да се смањи број оболелих и умрлих жена од рака грлића материце.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.