Aktuelno Grad

ОБЕЛЕЖЕНО 203 ГОДИНЕ ОД БОЈА НА ЉУБИЋУ

Државном церемонијом, одавањем почасти и полагањем венаца, данас је обележена 203. годишњица битке на Љубићу и смрти Танаска Рајића. Уз ову традиционалну церемонију, поподнеће бити  отворена и сувенирница на Спомен комплексу брда Љубић, што ће додатно употпунити туристички садржај овог значајног историјскјог места.

Славном  битком на Љубићу, Срби су извојевали једну од најзначајнијих победа у Другом српском устанку, али изгубили великог војсковођу Танаска Рајића. Обележавање овог датума увршћено је у државну церемонију, а венце овом великом јунаку на његов споменик на брду Љубићу, поред градског руководства, представника Моравичког управног округа, Министарства одбране и Војске Србије, положили су и представници  Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања

  • Стојимо поред овог прелепог здања, споменика Танаску Рајићу, хероју који је бранећи отаxбину, дао живот да заштити своје пријатеље и морам рећи да Србија има више од 60 хиљада ратних војних меморијала, одд којих је 654 у 44 земље света – рекао је на церемонији државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Негован Станковић.

Градоначелник Чачка Милун Тодоровић, нагласио је да полагањем венаца на Спомен комплекс на брду Љубићу Танаску Рајићу и јунацима који су пре 203 године положили своје животе за слободу, одаје се почаст свим ослободиоцима српских земаља.

Уз подсећање на историју, сећање на Танаска Рајића и остале јунаке који су дали своје животе у боју на Љубићу, на овом Спомен комлексу отворена је и сувенирница. Према речима градоначелника Чачка, Милуна Тодоровића, брдо Љубић има значајану историјску, али и туристичку вредност, коју би требало што више промовисати у читавој земљи, али и ван ње.

-Требало би што више да промовишемо ово монументално место. Желимо, заједно са Туристичком организацијом, да учинимо све да што више младих из Србије и региона да посети ово место. Овде је и црква, а ускоро ће бити завршен и парохијски дом, а сада имамо и сувенирницу – рекао је Тодоровић, нагласивши да што више младих, пре свега предшколаца и основаца.

Тодоровић је истакао да се Чачак се кроз историју поприлично одужио својим прецима и најавио да ће већ током следеће године на Градском шеталишту оснивач модерног Чачка Жупан Страцимир добити свој заслужени споменик. Он је овом приликом најавио да ће ускоро бити отворен Инфо центар у Овчар бањи, као и да је неопходно направити један и у самом центру града, како би се што боље промовисале све знаменитости Чачка и околине.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.