Aktuelno Društvo

ОВЧАР И КАБЛАР У НЕДЕЉУ ЦЕНТАР ПЛАНИНАРА ИЗ ЦЕЛЕ СРБИЈЕ

ЖИВО НА ЧАЧАНСКИМ ПЛАНИНАМА ЗА ВИКЕНД

Све је спремно за старт велике трекинг трке, која се по први пут одржава на Каблару. Ово такмичење организује се у недељу 7. априла, у оквиру 2. кола Трекинг лиге Србије, а домаћин је Планинарско друштво „Каблар“. Пријаве су још у току, а очекује се учешће око 500 такмичара из целе Србије. Истог дана „Кабларци“ прослављају 68 година успешног рада, а тим поводом организују традиционалну планинарску акцију – успон на врх Овчара (985 метара)

– Старт за све три категорије трекинг трке је у 9.45 код школе у Овчар Бањи, где је и циљ, јер су све три стазе кружне. Дужина мале стазе је 15,64 километра; средња стаза је дуга 27,17 километара, а такмичари на великој стази треба да пређу укупно 34,59 километара. Проглашење победника, додела пехара и медаља планирано је за 16 часова – каже Александар Бараћ, председник ПД „Каблар“.

Електронска пријава је на сајтовима Планинарског друштва „Каблар“ (www.kablar.org.rs) и Планинарског савеза Србије (www.pss.rs) или путем мејла на адесу trekingligasrbije@gmail.com, а рок за пријављивање је до суботе, 6. априла, до 20 часова. Заинтересовани се могу пријавити и на дан такмичења у Овчар Бањи, од 7.45 до 9.30. Котизација за учешће је 300 динара,  а такмичари млађи од 18 година су ослобођени плаћања.

Планинарско друштво „Каблар“ позива и све заинетересоване за успон на врх Овчара, поводом Дана друштва. За одлазак из Чачка Град је обезбедио пет возила. Окупљање учесника је испред железничке станице. У 8 часова планиран је полазак путем за Лучане, преко Марковице, до раскрснице ка селима Ртари и Дучаловићи.

Како наводе организатори, стаза води лаганим путем поред чесме у Дучаловићима, где је планиран краћи одмор, а затим следи успон до врха Овчара, уз паузе на видиковцима. После освајања врха учесници се враћају поред манастира Сретење и Свете Тројице, стазом кроз шуму до ауто-кампа и Овчар Бање. Ова стаза дуга је 11 километара и како истичу у ПД „Каблар“, погодна је за све категорије пешака. Завршетак акције очекује се око 13.30, а повратак у Чачак од 14.30 до 16 часова.

В. Т.

Интерактивна мапа

http://www.kablar.org.rs/mapa-2-kolo-tls-2019-kablar/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.