Aktuelno

Одбојкаши из Чачка путују у Емирате на Светске игре Специјалне олимпијаде

СВЕТСКЕ ЛЕТЊЕ ИГРЕ СПЕЦИЈАЛНЕ ОЛИМПИЈАДЕ У АБУ ДАБИЈУ ОД 14. ДО 21. МАРТА

За мушку одбојкашку јунифајд репрезентацију играће шест момака из нашег града, а за женску две девојке

Највећи спортски догађај у 2019. години, Светске летње игре специјалне Олимпијаде, званично ће бити отворене у четвртак, 14. марта. Учествоваће више од седам хиљада такмичара из 190 земаља. Србију ће представљати екипа од 120 спортиста, тренера, спортских радника… У екипи која путује у Абу Даби, главни град Уједињених Арапских Емирата, су и чланови чачанског клуба ”Морава”. Они ће нас представљати у одбојци. У мушкој јунифајд репрезентацији (састављеној од играча са сметњама у развоју и из редовне популације) играће шест Чачана. Екипу ће допунити један Зрењанинац и по два члана из Београда и Врања. За женску јунифајд репрезентацију Србије наступиће две одбојакашице из Чачка, чланице Спортског клуба ”Морава”. Предводиће их професорке и тренери Весна Николић и Вера Курћубић.

– На Светским летњим играма Специјалне олимпијаде у Лос Анђелесу, 2015. године, наша мушка одбојкашка јунифајд репрезентација освојила је бронзану медаљу. Надам се да ћемо, макар поновити тај успех. Сви учесници игара у Абу Дабију из Србије заједно су се припремали у Шумарицама, а тренирали смо и са одбојкашким репрезентацијама. Желимо да достојно представимо Чачак и Србију – напоменуо је Милорад Ђондрић, директор Школе за основно и средње образовање ”1. новембар” и СК ”Морава”. Он је и тренер наших одбојкаша.

Навикли на успехе на међународним такмичењима, Чачани се надају новим медаљама. Саша Мутаповић игра за јунифајд одбојкашку репрезентацију од 2013. У његовој колекцији су медаље из Истанбула, Лос Анђелеса, Пољске…

– Узбуђена сам. Први пут путујем авионом. Очекујем да нам буде лепо у Абу Дабију, да упознамо спортисте из осталих земаља, видимо други град. Одбојку тренирам од малена и нећу одустати. Надам се да ћемо освојити злато – искрена је Радица Раичевић.

За разлику од Саше, Борис Стокић је тек две године члан јунифајд репрезентације. Али, има и две златне медаље, освојене на Европском првенству у јунифајд одбојци у Пољској (2017) и Европском инклузивном турниру Специјалне олимпијаде у Зрењанину (2018).

– Игра за јунифајд репрезентацију је врло занимљиво и пријатно искуство. Очекујем да у Абу Дабију покажемо колико смо се припремали. Заиста смо се трудили да нешто урадимо на том такмичењу – потврдио је и Борис.

Због изражених температурних разлика, у Абу Дабију је око 30 степени, Срби путују раније. Део екипе, у којој су Чачани, одлазе 7. марта, а остали сутрадан. Наши одбојкаши имаће три дана да се прилагоде временским приликама, а онда играју квалификације. После отварања, 15. и 16. марта, следе финални сусрети.

Такмичења на Светским летњим играма Специјалне олимпијаде трају до 20. марта. Затварање је наредног дана.

 

 

 

Оставите одговор