Reportaža Selo

ОДРЖАНА ПРВА ТАКМИЧАРСКА „КАЧАМАКИЈАДА“

СТАРИНСКИ РЕЦЕПТИ ОЖИВЕЛИ ЈЕЖЕВИЦУ

Мирисала је Јежевица на кукуруз и качамак прошле недеље… Али и на проју, свадбарски купус, јабуке, грожђе, крушке… У дворишту школе у овом подјеличком селу опет се, као некад, певало, играло, док се спремао такмичарски пастирски качамак, а поред, на ражњевима, окретало се понеко прасе и јагње. Окупљени око главних кувара, бројни помоћници од јутра су припремали све што треба… А испоставило се, за добру дружбу и не треба баш много. Пролеће у октобру је био добар почетак прве званичне “Качамакијаде” у Јежевици, која је прошле недеље, 7. октобра, сабрала десетак екипа, углавном из овог и околних места.

Како и колико кувати качамак, шта се може у њега додати и да ли је то уопште потребно, водиле су се мале полемике међу такмичарима, па и члановима жирија. “Ерски” качамак кува се три-четири сата, а гладна уста и очи тешко да то могу издржати. Зато се већина одлучила за моравски рецепт – кување од највише сат, а у њега или уз њега, ко шта воли.

Главни за медије у “Очајним домаћицама” био је весели “безимени” кувар, док су Слађа, Олгица и Драгана “пазиле” на котлић. Он је изричит да је најбољи онај старински рецепт, који је научио од своје бабе Божане.

– Главно је да га треба стално мешати, да се не би угрудвао и угрумуљичао. Прилог – само добар кајмак и сир! А могу га спремити лако и мушкарци, само да добро мешају – шаљиво је одговарао на добацивања посматрача.

Међу такмичарима била је и екипа предузећа “Поло”, коју је предводио Цане Јовановић. Качамак су припремали у лонцу, по златиборско-златарском рецепту. Значи, без мешања.

Дегустирало и жирирало

Тим “Гулашијаде”, победник је у спремању разних јела на многим сличним манифестацијама, а Дарко Ђуровић каже да је њихов такмичарски качамак био готов за свега двадесетак минута. Најстарији на такмичењу био је Милун Тошић из Мрчајеваца. У деветој деценији живота, спремао је, поред такмичарској јела, и говеђи гулаш. Каже да је важно качамак служити у дрвеним посудама, уз обавезан кајмак и сир, како то традиција налаже. У Јежевици је био и његов земљак Бранко Вуловић, са екипом “Мрчајевчани”, који сматра да је важно да се народ чешће окупи око лепих ствари, да опет почну дружења са пријатељима и родбином. Најмлађа и најсимпатичнија била је десеточлана екипа младих из Јежевице. “Кувари у покушају”, јер нико није старији од 15 година, баш се својски трудила.

„Кувари у покушају“

Такмичарска екипа удружења “Еко парк Јелица”, чије је седиште баш Јежевица, бројала је чак 20 чланова, јер, како је то рекао “главни кувар” Срђан Бошковић, поред качамака, мора се спремити и нешто конкретно.

Подсећање на традицију, на претке, на то ко смо и одакле, то је основна идеја због које је, како је рекла Катарина Спасојевић, председница Савета месне заједнице, покренута манифестација. А жеља је да се наредних година “Качамакијада” одржи и окупи још више мештана и њихових гостију и да млади људи у што већем броју остану на огњишту предака. Њих је било на овом скупу, иако их је све мање у селу. Као и деце у школи, коју сада похађа свега четири ученика. Не тако давно, 1965. године, у истом објекту било их је око 400!

 

Жене Јежевице припремиле су за госте богата и разноврсна јела. Иако је све било бесплатно и са ње се радо јело, трпеза у центру дворишта била је увек пуна.  Радује и да су најмлађи Јежевчани, баш у част манифестације, написали песме о свом селу, кукурузу…

“Питао сам лепе кукурузе, ко зелене кошуље им везе…”, стихови су младог Милоша Сатарића. О историји села и школе говорио је дугогодишњи учитељ, сада у пензији, Илија Поповић.

В. Тртовић

НАЈБОЉЕ “ОЧАЈНЕ ДОМАЋИЦЕ”

Према одлуци жирија, прво место у кувању пастирског качамака припало је “Очајним домаћицама”, друго екипи “Еко парк Јелица”, а трећи су “Кувари у покушају”, који су се након проглашења искрено радовали освојеном пехару.

У културно-уметничком програму, поред здравичара, фолклорних и певачких група, учествовао је окрестар Марка Трнавца, прва труба овогодишњег Сабора у Гучи.

Целу репортажу прочитајте у новом броју „Чачанског гласа“

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.