Aktuelno Društvo

ОДРЖАНА ТРИБИНА ПОД НАЗИВОМ “ПРОМО ЕКО ДАН”

У оквиру међународног програма “Еко-школе”, у Регионалном центру за професионални развој запослених у образовању, прошле седмице, три чачанске основне школе, “Милица Павловић”, “Свети Сава” и “Ратко Митровић”, организовале су трибину под називом “Промо еко дан”. У Србији је национални оператер за програм “Еко-школе” струковна организација “Амбасадори одрживог развоја и животне средине”. Циљ међународног програма “Фондације за образовање за животну средину” је подизање свести ученика да постану главна покретачка снага промена одрживог друштва, кроз забаву и активно учење. Свака школа која се пријави да учествује у програму пролази кроз процес од седам корака, радећи на оснаживању младих да самостално воде акције и учествују у процесима кад год и где год је то могуће.

– Еколошко образовање је на првом месту, али није само то довољно, већ је потребно да знање и практично применимо. У овом програму је седам еко-школских корака, које је наша школа реализовала у претходном периоду, организовали смо много радионица, презентација и акција. Наша обавеза је да промовишемо све еколошке активности, и то смо управо данас урадили – подсетила је Зорица Новковић, професор биологије, координатор програма “Еко-школе” у ОШ “Ратко Митровић”, која је “Зелену заставу” добила 2017. године.

Напредак тима који се прикључио програму прати се кроз исходе учења, промену става и понашања ученика, школског колектива и локалне заједнице. На крају процеса, “Еко-школа” која испуни све постављене планове, критеријуме и оствари видљив напредак, добија „Зелену заставу“. У Чачку су, поред ОШ “Ратко Митровић”, статус “Еко-школе” добиле и ОШ “Милица Павловић” и ОШ “Свети Сава”.

– Наша школа се овом програму прикључила 2013. и већ пет година реализујемо бројне активности из области екологије. Данас смо представили програм, односно тему којој смо током ових година посветили највише пажње, а реч је о отпаду и рециклажи. Сарађивали смо са представницима јавних предузећа, највише са запосленима у “Комуналцу”. Сви наши ученици, од првог до осмог разреда, током читаве школске године учествују у еколошким активностима – рекла је, између осталог, Александра Стругар из ОШ ”Свети Сава”, координатор “Промо еко дана”.

Професорка биологије Маријана Марковић из ОШ ”Милица Павловић”, подсетила је да је ова школа еко статус добила ове године:

– У нашој школи се увек посвећивала велика пажња едукацији деце, родитеља и свих запослених, како би што више заштитили и подстакли људе да се свакодневно баве својом животном средином.

Програм “Еко-школе” заживео је 1992. године, као одговор на потребе идентификоване од стране Уједињених нација, на Конференцији о животној средини и развоју. Прве “Еко-школе” отворене су 1994. године у Данској, Немачкој, Грчкој и Великој Британији, уз подршку Европске комисије. Тренутно је више од 11 милиона ученика и студената укључено у овај програм, у више од 60 земаља у свету. Програм има потписан споразум о сарадњи са “Повељом Земље”, која је представљена у 16 тачака етичког оквира за живот у миру и одрживом свету, кроз који мрежа “Еко-школе” може даље развијати своју базу ресурса, а школе могу имати већу подршку за своје иницијативе. У међународни програм “Еко-школе” у Србији укључено је више од 90 васпитно-образовних установа.

– “Фондација за образовање за животну средину” је интелектуални власник овог програма, који реализујемо у Србији, као и у осталим земљама света, односно у више од 60 држава. У Србији је у овај програм укључено 99 васпитно-образовних установа, од предшколских, основних и средњих школа, до факултета. У Чачку је еко статус прва добила ОШ “Свети Сава”. Потом су се у програм “Еко школе” прикључиле и друге основне школе, вртићи и факултет, тако да они у Граду Чачку праве мрежу младих људи, који постају свесни потребе за очување животне средине и одрживог развоја, као и уштеде ресурса – рекла је Александра Младеновић, председница организације “Амбасадори одрживог развоја и животне средине” и национални координатор за “Еко-школе” на нивоу Србије.

“Промо еко дан”, у организацији ове три основне школе, подржала су јавна комунална предузећа “Комуналац” и “Градско зеленило” и Градска управа Чачка.

Н. Р.

Оставите одговор