Kulturni vodič

ОДРЖАНА 14. ГОДИШЊА СКУПШТИНА ЗАВИЧАЈНОГ ДРУШТВА “ЧАЧАНИ”

ТРАДИЦИОНАЛНИ ПРОГРАМИ И НОВЕ ИНИЦИЈАТИВЕ

На дан, када је пре 14 година основано Завичајно друштво “Чачани”, у петак, 27. априла, у сали Градског већа, одржана је редовна годишња Скупштина удружења, формираног ради неговања и очувања традиционалних, културних и историјских вредности чачанског краја. Сусрет је музичком тачком на гитари започео ученик Музичке школе Лазар Гемаљевић, а оплемењен је изложбом рукотворина чланова Друштва, Милке Ивановић, која је изложила своју колекцију флаша, кутија за накит и других предмета декорисаних декупаж техником, док се Иван Допуђа представио оригиналном колекцијом, ручно израђених олдтајмера у дрвету.  Том приликом представљен је и Билтен Завичаног друштва број 13, у коме су сликом и речју сумиране, готово све активности друштва у претходној години, о чему је говорио председник Завичајаца Драгић Ћирковић. Финансијски извештај за претходну годну поднела је благајник друштва Невенка Стојковић, апелујући на чланове да уредније ажурирају чланарине.

 

 

О плану и програму за 2018. годину говорила је председник Управног одбора Друштва Милица Допуђа, подсетивши да су представници Завичајног друштва управо тог јутра положили венац на споменик војводи Степи Степановићу.

И ове године план активности Завичајног друштва заснован је на традиционалном календару који прати природне прилике, историјске датуме и културне догађаје у граду и околини, из месеца у месец. Реализација програма Друштва за ову годину, након његовог усвајања, започела је у јануару организовањем Светосавског бала са КУД “Абрашевић” и припремањем плана за учешће на конкурсу града за доделу средстава за рад удружења. У фебруару је настављена традиционална сарадња са сродним друштвима, тако да је уприличен одлазак делегације Завичајног друштва у Београд и Аранђеловац, како би присуствовали прослави Сретења. Током фебруара припреман је и Билтен. У марту је Друштво прославило Дан жена монодрамом о Драги Обреновић Машин у оквиру пројекта “Знамените жене Србије”, коју је извела Душица Новаковић, глумица београдског Позоришта на Теразијама. На дан када је започело НАТО бомбардовање Србије, 24. марта, положени су венци на споменик жртавама ратова од 1991. до 1999. у парку код Аутобуске станице. Крајем марта реализовано је и тродневно путовање у Охрид. У априлу је одштампан Билтен, уз захвалност “Етитексу”, који је сваке године покровитељ ове публикације. Одржано је књижевно вече на коме је представљена књига новинарке Емилије Вишњић “Дођоше и оставише траг”, а 27. априла, завичајци су присуствовали комеморативној свечаности на Градском гробљу поводом годишњице смрти војводе Степе Степановића. У програму за април је и одржавање редовне годишње Скпштине друштва. У мају је планирана посета Друштву “Баштина и будућност” у Аранђеловцу.

Друштво ће 17. маја прославити своју и градску славу Спасовдан и заједно са књижаром “Речи” учествоваће у награђивању најбољих радова на Дечјем мајском салону у Народном музеју. За крај маја планиран је једнодневни излет чланова у Сирогојно и друге златиборске дестинације. У току јуна биће одржано једно књижевно вече и припремљени предлози за имена улица у Чачку, које ће бити назване, пре свега, по знаменитим Чачанкама. У јулу ће, такође, бити одржано једно књижевно вече, а за август је планирана пауза за одмор чланства. У септембру ће бити реализован дводневни излет у Требиње, биће обележен Дан пробоја Солунског фронта 1918. године и тим поводом положени венци у Чачанској цркви. Истог месеца биће одржана и традиционална “Јесења променада” у Градском парку, уз учешће деце из предшколских и школских установа и КУД “Абрашевић”. По речима Милице Допуђе, то је једна од најлепших и најмасовнијих активности Завичајног друштва, у којој на креативан начин учествује између 300 и 400 наших најмлађих суграђана. Првог октобра биће положени венци на Спомен парку ослободиоцима Чачка у Другом светском рату, а у кафани “Цар Лазар”, као и претходних година, биће одржана традиционална манифестација “Српски астал”, на којој етнолог Ивана Ћирјаковић сваке године говори о различитим обичајима везаним за кулинарску традицију српског народа. Током октобра завичајци ће посетити и неку од позоришних представа у Београду. На Дан примирја, 11. новембра, делегација Завичајног друштва положиће цвеће на Споменик четири вере, у знак сећања на све жртве Првог светског рата. Тог месеца ће чланови Друштва предложити и свог кандидата за Децембрску награду Града Чачка и радити на анимирању младих у раду Друштва. Трећег децембра, поводом Дана ослобођења Чачка у Другом светском рату, биће положени венци на Спомен парку. Поводом хришћанског празника Материце, биће организована хуманитарна акција намењена некој од институција или породици, којој помоћ буде неопходна. Крајем децембра радиће се на припреми плана за наредну годину и биће организована традиционална предновогодишња забава. Програм ће током године према потреби бити мењан и допуњаван, нагласила је Допуђа. Након усвајања плана програма и финансијског извештаја, чули су се и неки предлози активних чланова Друштва.

Јела Суруџић је похвалила све досадашње активности и поново иницирала обнављање “Здрављака”, својевремено дечјег одмаралишта на планини Јелици, који има вишеструке предности за боравак деце у природи. Пренет је и предлог др Мирјане Херцог да у Чачку буде основано дечје позориште, а у сусрет двадесетој годишњици бомбардовања, која ће бити обележена марта наредне године, потписница ових редова предложила је објављивање посебног Билтена Завичајног друштва.

Зорица Лешовић Станојевић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.