Aktuelno Društvo

ОДРЖАН „МАРКЕТ РУКОТВОРИНА“ У ДОМУ КЛУТУРЕ

Разне врсте накита, од минђуша до огрлица, гардероба, плетене чарапице за децу, лутке за малишане, посуђе, сапуни, медењаци, постељина… Само су неки од уникатних производа чачанских креативаца, који су први пут имали прилику да своје производе представе у Дому културе, у уторак, 6. марта, на продајној изложби под називом „Маркет рукотворина“, а у организацији Удружења „Иницијатива за Чачак“, уз подршку Дома културе и локалне самоуправе.

Да наш град обилује креативним људима, који се баве различитим врстама производње униката, могли сте се уверити и међу бројним репортажама о њима у нашим новинама, али и видети презентације њихових производа на друштвеним мрежама, а понајвише на Фејсбуку. За ове уметнике, а неки од њих од тог рада зарађују за живот, Фејсбук је нажалост једини начин да се промовишу. Међутим, без обзира на број „прегледа“на овој друштвеној мрежи, свима њима увек је недостајало нешто „опипљивије“. Управо једна оваква манифестација, на којој могу да се представе својим суграђанима, прикажу своје производе и на крају крајева, покажу један креативни Чачак, који, уверили смо се у уторак вече, заиста постоји.

“Маркету” је присуствовао 31 излагач и сви они прокоментарисали су да је управо таква једна продајна изложба и такав један простор оно за чим су одувек чезнули.

– Идеја је одлична и требало би да пређе у традицију. Пуно значи људима који се баве овом врстом посла, било из хобија, било као занимањем, као промоција. Да се наши суграђани упознају са оним што ми радимо. Пуно је ту ствари, од накита, одеће, намештаја… Циљ ове манифестације је дружење, упознавање, промовисање ручних радова, а зарада и није толико битна – прича нам Тамара Јанковић, која се бави ручном производњом уникатног накита од глине, а главни алат јој је игла. Њен накит презентује и продаје, као и већина њих, преко Фејсбука, али и у продавници, сада већ познате Чачанке Маје Пантовић, чији бренд „GUFO WEAR“ полако осваја и светска тржишта, а Маја је такође своју гардеробу представила на „Маркету рукотворина“.

Поред минђуша, огрлица, наруквица, неколико штандова са накитом, рађеним различитим техникама, могли су се видети и многи други производи. На једном од штандова, своје производе од меда, али и уникатне сапуне, представила је Марина Ћендић, која се овим бави већ пет година. Највише пажње посетилаца на Маринином штанду привукла су лабела, уникатни и миришљави сапуни, а све рађено на природној бази.

– Ово је одлична манифестација која ће пробити нас мало познате и нерегистроване, који се бавимо креатривним радом – рекла је Марина.

Било је и слаткиша. Своје медењаке представила је Владислава Јефтовић, која се овим бави већ годину дана и то из хобија. Како каже, воли да се креативно изражава, нарочито кроз колаче, а ово јој је прва продајна изложба на којој је учествовала.

„Маркетом рукотворина“ нису били одушевљени само излагачи, већ и посетиоци. Показало се да Чачак има своје креативце, али и оне који цене креативни рад. Према речима излагача, али и организатора, ова манифестација била је одлично посећена. Наишли смо и на штанд Београђанина Данила, који је завршио Академију примењених уметности, одсек керамика. Производи посуђе заједно са једном Чачанком, па се појавио и у нашем граду.

– Бавим се искључиво употребном керамиком, рађеном на грнчарском точку. Од традиционалног приступа црвене глине па до порцелана. Ова манифестација је одлична идеја, а посећеност је била већа него у Београду на сличним сајмовима. Све је уникатно. Што је огроман плус за рад свих људи који овде излажу – каже Данило.

На Сајму нам је пажњу привукао прелепо осликани материјал, а реч је о уникатој постељини, коју производи Тамара Чворовић. Она нам је рекла да се на скупоценом сатену осликава најчешће слике познатих уметника, али може да се наслика све што је по жељи купца. Њен бренд се зове „Тоuch Infiniti“, а на „Маркет рукотворина“ је дошла не да продаје, већ како нам је рекла, само да се представи Чачанима.

Канцеларија за младе Чачак је ову прилику искористила да заједно са Одредом извиђача „Војвода Степа Степановић“ учествује, али не у продајном, већ у хуманитрарном смислу. Новац је сакупљан за лечење Стефана Лазића, а за сваки прилог, дељене су руже од папира које су направили активисти КЗМ.

Организатор ове манифестације је Удружење „Иницијатива за Чачак“, а како нам прича његов председник Стефан Ћурчић, на идеју су дошли у неформалном разговору са младим креативцима из нашег града.

– Посебно је интересантно да ови људи до сада нису имали прилике да у оваквом објекту излажу своје рукотворине. Сада смо успели да уз помоћ Дома културе и локалне самоуправе организујемо једну овакву манифестацију, која је само прва у низу, а можда ће бити и три пута годишње – прича Стефан. Да ће Град Чачак подржати ову идеју, потврдио нам је и Душан Радојевић, градски већник задужен за младе и културу, јер, као је оценио, једна оваква манифестација дефинитивно употпуњује културно – друштвену понуду у нашем граду.

И. М.

Оставите одговор