Obrazovanje

Одржан округли сто на ФТН о запошљавању дипломаца са инвалидитетом

Одржан округли сто на ФТН о запошљавању дипломаца са инвалидитетом

Пре три године покренут је пројекат под називом „Транзиција студената са инвалидитетом од образовања до тржишта рада у Србији, Црној Гори, Босни и Херцеговини – Tans2work“. Циљ пројекта је да се у процес активно укључе: студенти, универзитети и послодавци, ради лакшег запошљавања високообразованих особа са инвалидитетом, што је и била тема округлог стола одржаног на Факултету техничких наука у Чачку.У пројекту су учествовале високошколске институције из Србије, Црне Горе и Босне и Херцеговине (БиХ), а партнери су биле институције из Грчке, Пољске, Немачке и Словеније.
У поздравном обраћању декан Факултета техничких наука проф. др Небојша Митровић говорио је о учешћу и спремности факултета да се и убудуће ради на стварању још бољег амбијента за студенте из афирмативних група. Округлом столу присуствовали су дипломци ФТН који су имали мотивацију и циљ- да стекну знање и диплому. Уз велику помоћ чланова својих породица, професора, колега са факултета завршили су студије, неки од њих су запослени, а сусрет са послодавцима на ФТН је била прилика да разговарају и покушају да реше свој радни статус.
Пројекат је у завршној фази, а координаторка Lefkothea Kartasidou, са Универзитета Македонија у Солуну, изјавила је да су била укључена 22 партнера. Према њеним речима, 50 студената из Србије, Црне Горе и БиХ, обавило је праксу у трајању од два месеца, а неки од њих већ су нашли посао.
Партнери на пројекту су Унија Чачак 2000 и Баден (Балканска мрежа за учење на даљину), у име кога је чачанка Јелена Ивић, и сама особа са инвалидитетом имала задатак да направи веб портал и помогне својим искуством.
„Радила сам 20 година у својој фирми уз помоћ својих родитеља. Сада сам на Високој школи техничких струковних студија у Чачку и људи су ме лепо прихватили. Радим у гарафичком сам центру где ће бити омогућена пракса студентима.“, рекла је Ивић.
У Србију, Црну Гору и БиХ, своје знање пренели су стручњаци из Грчке, Немачке и Пољске.
„Радим на Универзитету у Варшави и већ 20 година сам на челу посебног сектора који се бави особама са инвалидитетом. Последњих година интензивирана је сарадња са земљама у вашем региону, посебно са Србијом, Црном Гором и БиХ. Особе са инвалидитетом су особе које имају иста права и обавезе као и други и потребне су им мало адаптиране технологије, а не посебан третман да би били пођеднако ефикасни“, рекао је Pavel Vdovik са Универзитета у Варшави.
Пословном удружењу Унија Чачак 2000, ово није први пут да сарађују са Факултетом техничких наука и да учествује у оваквом и сличним пројектима.
„Радило се озбиљно и као кључ успеха је та платформа за послодавце и студенте који су завршили, а ту је и водич за послодавце који је доступан и у електронској форми“, изјавио је Радослав Марјановић из Уније Чачак 2000.
Сувласник „Успона“ Владимир Крстић, изјавио је да је та фирма и раније прихватала људе са различитим потребама, додајући да су њихова искуства веома позитивна.
„Не могу да кажем да ли је то глобални случај, али са становишта квалитетног одабира тих кандидата смо имали позитивна искуства и после неког времена кратког уходавања одабрали смо људе који су у значајној мери били посвећени послу и желели да нађу своје место и улогу и на тај начин обезбеде не само себи егзистенцију, већ и квалитетан друштвени живот“, навео је Крстић.
Горњомилановачка фирма „Дам 93“ је прошле и ове године значајно инвестирала у једну модернију опрему која захтева један виши степен звања, као што су машине за вез, дигиталну штампу, рекао је Драган Марјановић.
„Стичу се услови да особама са посебним потребама можемо понудити посао“, нагласио је Марјановић.
Помоћник градоначелника Чачка и председавајући Локалног савета за запошљавање, Мирјана Ђоковић, изјавила је да Градска управа у оквиру свог Акционог плана запошљавања сваке године предвиђа одређени део финансијских средстава којим стимулише послодавце да запосле инвалидна лица.
„Јако је тежак пут, младог, образованог, човека, поготову ако је реч о инвалидном лицу на путу ка тржишту рада. Сматрам да Градска управа Чачка је учинила довољно тиме што је дала већи подстицај за пријем у радни однос особе са инвалидитетом“, нагласила је Ђоковић.
Пројекат је представљен у Београду и Врњачкој Бањи.

Оставите одговор