O vršnjačkom nasilju iz različitih uglova

ОПАСНОСТИ НА ИНТЕРНЕТУ

О ВРШЊАЧКОМ НАСИЉУ ИЗ РАЗЛИЧИТИХ УГЛОВА (8)

Вређање или оговарање на друштвеним мрежама, слање увредљивих и претећих порука, слика или видео снимака, узнемиравање телефонским позивима, лажно представљање, креирање профила на туђе име, игнорисање, подстицање мржње – најучесталији су знаци дигиталног насиља на које упозоравају и представници Полицијске управе Чачак

Фото: Сајт „Кликни безбедно“

– Забранио сам ученицима да користе мобилне телефоне у школи. У хитним ситуацијама, ту су наставници. Родитељи могу увек да позову мене, пошто сам разредни старешина, или било ког другог колегу, имају наше бројеве. Сматрам да деци школског узраста мобилни телефони нису толико неопходни. Дешавало се да дете постави на друштвене мреже своју фотографију из школског дворишта. Ништа необично, али појаве се појединци који пишу увредљиве коментаре и претње. У неким ситуацијама реаговали су родитељи, чак и полиција. Зато покушавам да спречим те нежељене ситуације, забраном коришћења мобилних телефона у школи. Шта они раде код куће и ван школског дворишта, на то не можемо да утичемо – каже наставник у једној чачанској основној школи. Можда његов начин заштите на први поглед делује као ”по кратком поступку”. Али, ступањем на снагу ове забране није било жалби због насиља на интернету, а имало је још добрих ефеката. Деца више пажње посвећују једни другима, на одморима не гледају сваки час у телефон, нема узнемиравања због сталних позива.

УПОЗОРАВАЈУЋИ ЗНАЦИ

– Дигитално насиље је коришћење дигиталне технологије (интернет, ”паметни” телефони, мејл адреса) са циљем да се друга особа узнемири, повреди, понизи и да јој се нанесе штета. Најчешће се манифестује вређањем или оговарањем на друштвеним мрежама, слањем увредљивих или претећих порука, слика или видео снимака, узнемиравањем телефонским позивима, лажним предствљањем, креирањем профила на друштвеним мрежама на туђе име, игнорисањем, искључивањем из група на социјалним мрежама, подстицањем мржње – подсећају надлежни за ову проблематику у Полицијској управи Чачак.

Пошто су савремена информациона средстава све више у употреби, у порасту је и веб насиље. Како је заштита најмлађих приоритет, министрства унутрашњих послова и просвете, науке и технолошког развоја од септембра 2017. реализују програм ”Основи безбедности деце”. Полицијски службеници опредељени за рад са малолетним лицима држе предавања ученицима четвртих и шестих разреда свих основних школа у Србији на тему ”Безбедног коришћења интернета и друштвених мрежа”. Деца уче о основним облицима дигиталног насиља, опасностима које вребају на интернету, како да сачувају личне податке и остале информације које остављају на интернету, могућим опасностима због прихватања пријатељстава са непознатим људима на друштвеним мрежама…

”КЛИКНИ БЕЗБЕДНО” И ”НЕТ ПАТРОЛА”

Полиција истиче велику улогу родитеља у циљу заштите деце на нтернету. Није неопходно да мајке и очеви добро владају компјутерима.

Фото: Сајт “Кликни безбедно”

– Потребно је да родитељи предоче деци опсаности на интернету, као и да заједно са њима посете странице ”Кликни безбедно” и ”Нет патрола”. И млади и старији ће сазнати основна правила безбедног понашања на пољу информационих технологија. Важно је да родитељи са децом изграде однос поверења, како би им се она обратила за помоћ у случају да доживе неку непријатност. Не морају одрасли бити вешти корисници компјутера, довољно је да покажу интересовање за оно што њихово дете ради на интернету. Тако ће више сазнати о његовом ”online“ животу. Заједно ће успоставити правила коришћења интернета, али и последице, уколико она буду прекршена – подсећа полиција.

ПОМОЋ

Позови 192

Пријави насиље на интернету на мејл ukp@mup.gov.rs

Позови СОС телефонску линију  0800/200-201 Министрства прсовете, науке и технолошког развоја

Постоји и СОС дечја линија 0800/123-456.

ДУХОВНА ПОУКА

Школован је онај човек који је успео да очисти језик од гадних речи и своје срце од смрадних жеља и свој ум од безбожних мисли. Ко није ово успео, томе школовање помаже само да једном наученом вештином зарађује себи за хлеб, као што школован (на свој начин) медвед зарађује својом вештином играња.   

Владика Николај Велимировић

Фото: Сајт “Кликни безбедно”

 

Оставите одговор