Aktuelno Obrazovanje

ОРГАНИЗОВАНА И УПОРНА

ПРЕДСТАВЉАМО НАЈУСПЕШНИЈЕ ОСНОВЦЕ И СРЕДЊОШКОЛЦЕ

Катарина Маринковић, ђак генерације ОШ „Свети ђакон Авакум“, Трнава

 

– Само моја жеља ме је водила да учим, стичем знање и будем најбоља у школи – каже на почетку нашег разговора Катарина, ђак генерације у Основној школи у Трнави

 

Катарина је имала петице на крају сваког разреда у школи. Ове године, први пут се у Трнави десило да је она и једини Вуковац, а уз то и ђак генерације. Ранијих година било их је бар двоје, троје међу отприлике 30-ак ђака који завршавају ову школу.

Иако веома млада, Катарина оставља утисак самосвесне младе особе, али, и апслоутно свесне свог окружења и ситуације у којој се налази. Лепо јој је, каже, било кад је добијала награде и признања, као ђак генерације, али највише ју је испуњавало да стекне знање, а не да се било коме доказује.

– Изазов ми је првенствено да стекнем знање током школовања, не да се некоме докажем, већ да нешто научим и искористим то некад у животу – објашњава Катарина.

Никада је нико није сматрао штребером, јер је све стизала. И то, како каже, захваљујући доброј организацији:

– Битна је добра организација. Имам времена и за учење и за дружење.

Ипак, нечега се одрекла. Четири године, три пута седмично, Катарина је путовала у Овчар Бању да тренира пливање. Међутим, у осмом разреду, није више имала времена за то. Не види себе у спорту, каже да ће можда наставити да тренира пливање, али није сигурна. Углавном, сећаће се дивног дружења и квалитетно проведеног времена. Како је и планирала, Катарина се већ сада одлично организује. Своје слободно време испуњава хобијима, кроз које нешто вежба или учи, а при том се дружи са вршњацима. Тренира фолклор већ осам година. И то јој је један од хобија, али и једно од најлепших дружења са „колегама“.

– Кад обучем ношњу, то ми је нешто прелепо, диван осећај – каже Катарина.

Већ је била на мору, али није ишла са осталим Вуковцима, како је требало, већ је одабрала да иде у смени са другарима из своје школе, да би искористили десет дана да се проведу и на неки начин „öпросте“ од друговања у основној школи.

Уписала је Гимназију, а за сад јој је жеља да студира Правни факултет.

– За сада мислим да ћу студирати Правни факултет, јер сам причљива и волела бих да решавам неке случајеве, да нешто правдам… Мада, можда променим мишљење, још ништа није готово – каже Катарина. Свесна времена у коме живи, ова девојчица одушевљава мишљењем да знање није битно, колико упорност.

– Док смо упорни све ћемо постићи. Данас треба бити сналажљив. Треба се борити за себе и никада не смемо да дозволимо да неко ко то не заслужује буде испред нас – објаснила је и много старијима од себе наша саговорница.

Оставите одговор