G.Milanovac

Отворена изложба „Рударење на Руднику“ и  представљен изузетно редак археолошки налаз

Image may contain: 6 people, people standingНа изложби „Рударење на Руднику кроз праисторију, антику и средњи век“ која је отворена 4. августа у Дому културе на Руднику, представљен је изузетан археолошки налаз из XIV-XV века. У питању је комплет тегова за прецизно мерење племенитих метала, злата и сребра. Слични примерци су проналажени широм западне Европе, у Немачкој, Француској и Енглеској. Почели су да се користе у XIII веку и били у употреби све до XIX века. Овако рани налаз потврђује да је Рудник био космополитски град, велики рударски и трговачки центар у средњем веку.

Изложба је отворена поводом прославе Дана рудара и десет година археолошких истраживања на Руднику у организацији Рудника и флотације „Рудник“ и Музеја рудничко-таковског краја.
Досадашња истраживања на локалитету Дрење, осим изузетних грађевинских објеката који сведоче о квалитету и богатству у средњовековном Руднику, изнедрила су покретне археолошке налазе, од којих су поједини јединствени на нашим просторима и представљају предмете од изузетне културно-историјске важности за српски народ.
На изложби су представљене енеолитске посуде које су пронађене приликом истраживања праисторијског рударства, у оквиру пројекта Археолошког института у Београду. Резултати систематских истраживања на локалитету Прљуша, сврстали су га у ред највећих старих рудника у југоисточној Европи.
После нешто више од 150 година, плоча Септимија Севера, са прочеља античког храма посвећеног Мајци Земљи, заштитници рудара, је поново на Руднику. Изложба је употпуњена рударским алатом са Рудника из Народног музеја у Чачку и средњовековним новцем из колекције Момчила Пауновића.
Оба пројекта су Финансирана средствима Министарства културе и информисања Републике Србије, Општине Горњи Милановац и Музеја рудничко-таковског краја.
Аутори изложбе су Ана Цицовић, виши кустос Музеја рудничко-таковског краја, др Драгана Антоновић из Археолошког института у Београду и др Дејан Радичевић са Филозофског факултета у Београду. Значајну пажњу су привукле реплике конструкције за разбијање тврде стене и реплике ручних камених батова аутора археолога Видана Димића.
Изложбу је отворио Ацо Илић, генерални директор Рудника и флотације „Рудник“.

No automatic alt text available.

Image may contain: 6 people, people standing and indoor

Оставите одговор