Društvo

Очекује нас 55 тропских дана

СПРЕМИТЕ СЕ ЗА ПАКАО Очекује нас 55 тропских дана, а ноћу нећемо моћи да спавамо
АУТОР: Новости

Фото: Стефан Лукић

Прошле године било је једно од најтоплијих лета у последњих 30 година, а ово ће, према процени прогностичара, бити слично. Зато се треба припремити за серије паклених дана, пишу Новости.

Према речима Бранка Бијелића, метеоролога Републичког хидрометеоролошког завода, наступајуће лето требало би да буде слично прошлогодишњем. Током јуна, јула и августа очекује се средња летња темература већа од вишегодишњег просека, као и да ће током летњих месеци бити знатно сувље од просека.

– Очекује се да ће у нижим пределима Србије летња температура бити између 21 и 25 степени Целзијусових, док ће у планинским крајевима она износити од 15. до 19. подељка – каже Бијелић.

– Током јула и августа очекује се појава топлотних таласа, што подразумева континуирани низ врло топлих дана.

Овог лета пред нама је и од 35 до чак 55 тропских дана у нижим пределима. Тако се у многим градовима широм Србије током ових врелих дана температура неће спуштати испод 30. подељка живиног термометра. У брдовитим и планинским крајевима тропских би требало да буде од 15 до 20 дана током ова три месеца.

– Осим тога, оно што је много теже поднети од тропских дана, с којима се некако можемо изборити, јесу тропске ноћи. Таквих ноћи, где температуре неће падати испод 20 целзијуса, биће од 15 до 20 у нижим крајевима земље.

У престоници би, према процени наших метеоролога, таквих ноћи без сна могло да буде чак 29.

– Количине падавина, с друге стране, овог лета биће испод вишегодишњег просека – каже саговорник.

– Количина падавина би тако током та три месеца требало да буде од 120 до 240 милиметара у нижим пределима, док се у брдско-планинским крајевима очекује од 190 до 250 милиметара.

Процењује се да ће укупно током читавог лета бити од 18 до 28 кишних дана, а на планинама до 36. У питању су изненадни летњи пљускови, а не целодневне кише.

Премда интернетом круже многобројне иностране прогнозе које “предсказују” обиље пљускова праћених јаком грмљавином и на нашем тлу, метеоролог Недељко Тодоровић каже за “Новости” да би таквих непогода требало да буде у границама просека и слично као лане. Статистички, каже, највећа учестолост пљускова са грмљавином очекује се од краја јуна до средине јула.

Фото: Стефан Лукић

Оставите одговор