Društvo

ОЧИШЋЕНО КОРИТО ЛОЗНИЧКЕ РЕКЕ

Захваљујући јавним радовима ЈКП “Комуналац” очистило је корито Лозничке реке кроз Алваxиницу и уклонило растиње поред канала. У наредних десетак дана, биће очишћено и корито Лозничке реке, до улива у Западну Мораву, најављено је на јучерашњој конференцији за новинаре. За чишћење канала били су ангажовани радници са евиденције НСЗ.

– Током недавних поплава нанета је велика количина муља и отпада који је морао да буде уклоњен, јер је знатно смањен ток Лозничке реке. Био је поплављен и део насеља Алваxиница, низ Лозничку реку, према “Немањиној” и Улици “Др Драгиша Мишовић”. ЈКП “Комуналац” је очистио канал кроз насеље Алваxиница, и то кроз јавне радове. У овом тренутку на локалном јавном раду је запослено 13 радника, на републичком јавном раду девет и четири инвалидна лица. Кроз јавне радове смо урадили велики посао, очистили смо канал у коме су биле огромне количине муља, шута, разног отпада. Сада је корито Лозничке реке потпуно чисто и тако увек треба да буде, а не само због могућих поплава током јесењих киша. Јавани рад је за нас веома значајан, јер је то могућност да се неко истакне и квалификује за запослење у “Комуналцу”. Ових дана разматрамо могућност да по истеку јавног рада, по неком уговорном односу, запослимо два радника у Радну јединицу “Чистоћа”, јер је реч о коректним и вредним радницима – рекао је Петар Домановић, директор ЈКП “Комуналац”.

Акционим планом запошљавања, Град Чачак је ове године определио седам милиона динара за јавне радове, подсетила је Мирјана Ђоковић, помоћница градоначелника за област заштите животне средине. Она је апеловала на све суграђане да више учествују у оваквим акцијама и да не бацају смеће у канал, како би он остао чист.

– У великој волонтерској акцији чишћења дивљих депонија, која ће бити организована у 150 земаља света, односно на читавој планети, учествоваће и наша локална самоуправа. Носилац свих активности биће ЈКП “Комуналац”, а учествоваће представници разних удружења, ученици основних и средњих школа. Верујем да ће 15. септембра Чачак бити град у коме ће се реализовати много активности на више локација. Наше комунално предузеће ће измапирати пет најакутнијих локација које ћемо чистити – најавила је Мирјана Ђоковић.

Братислав Зечевић, начелник Штаба за венредне ситуације, подсетио је да је јуче почело чишћење канала од Алваxинице ка Железничкој станици. Према његовим речима, ови радови би требало да буду завршени за десетак дана.

– Очекујем да ујутру уведемо машине. Лозничка река дуго није третирана, све до прошле године, када смо урадили прву фазу, очистили растиње и измуљавање…

“Градско зеленило” ће од понедељка поново третирати три реке које смо већ чистили и које су у плану сталног одржавања, а то су Лупњача, Лозничка и Атеничка река. Биће уклоњено растиње са стране у дужини од три метра – најавио је Братислав Зечевић.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.