Aktuelno Grad

“ПАРКИНГ СЕРВИС” ПРОШИРУЈЕ НАПЛАТУ ПАРКИРАЊА НА ЈОШ НЕКОЛИКО ЛОКАЦИЈА

Да је циљ Јавно комуналног предузећа “Паркинг сервис” да модернизује и унапреди културу паркирања у граду, потврђују и нова паркинг места, односно проширење наплате паркирања у ужем центру града, у Синђелићевој, Светозара Марковића, Милоша Обилића и Улици Јаше Продановића.

– До почетка априла, када је “Паркинг сервис” проширио наплату паркирања на још четири улице, у граду је било укупно 800 паркинг места, од којих 350 на затвореним паркиралиштима и 450 на уличној наплати паркирања. Овим проширењем наплате паркирања добили смо још 130 паркинг места, тако да сада имамо 580 на отвореним паркиралиштима. Цена паркирања у Синђелићевој, која је у другој зони, је 30 динара, а у остале три улице је 19 динара по сату. Станари који живе у овим улицама где се врши наплата паркирања, а имају личну карту са адресом пребивалишта у овим деловима града и возило регистровано на њих, могу остварити повлашћене месечне карте, које важе за календарски месец. Планирамо да до краја маја проширимо наплату у Железничкој колонији, односно код Поште 2 и Железничке станице, а у перспективи је и наплата паркирања на затвореном паркингу, испод “Темпа”. Када уведемо наплату паркирања на овим локацијама, добићемо још 50 паркинг места – каже Драган Грујовић, координатор ЈКП “Паркинг сервис”.

Dragan Grujovic, fotka za Parking servis

Према речима Грујовића, у току лета, када буду завршени грађевински радови у Улици Веселина Милекића, поред Градског парка, биће обезбеђено нових 140 паркинг места, 80 бесплатних и 60 са наплатом паркирања. На овом делу биће видно обележена паркинг места за особе са инвалидитетом, као и за потребе возила Хитне помоћи.

– Тренутно се преко пута Дома здравља налази велики број возила чији власници долазе у град на посао, а њихови аутомобили су углавном паркирани током читавог дана. Обезбеђењем овог паркинг простора омогућићемо грађанима који долазе у Дом здравља да брже, лакше и безбедније паркирају своја возила. После скоро два месеца од увођења нових паркиралишта у поменутим улицама, установили смо да је боља проходност саобраћаја, да грађани безбедније паркирају возила и брже обављају своје послове – наглашава координатор Драган Грујовић.

Директор ЈКП “Паркинг сервис” Зоран Благојевић, напомиње да цене паркирања у нашем граду нису високе, посебно у трећој зони, које износе 19 динара са ПДВ-ом по сату.

– Нажалост, иако су цене паркирања у нашем граду најјефтиније у држави, постоје и они возачи који намерно избегавају плаћање паркирања. Када би самосвест и саобраћајна култура појединих возача била на вишем нивоу, сигурно да би и наплата паркирања била много већа. Уколико бисмо увели принцип аутоматске наплате посебне дневне карте од 1.200 динара, за оне који избегавају да плате предвиђен износ по зонама, не само да би остварили већи приход предузећа, већ би несавесним возачима обезбедили и наредна 24 сата слободног пракирања у граду – објашњава директор Благојевић.

Осим о несметаном коришћењу паркиралишта, ово ЈКП брине и о њиховом уређењу, видном и прописном обележавању вертикалном и хоризонталном сигнализацијом, како би грађани ову услугу могли да користе на најбољи начин.

– У току је обележавање сваког паркинг места одређеном бојом зоне у којој се паркинг налази, што ће возачима олакшати препознавање зоне, а посебно корисницима апликације “Паркинг манијак”, где је визуелно приказана боја. Наш приоритет је одржавања паркиралишта, да не би ангажовали људе са стране, па тек онда обележавање хоризонталне сигнализације у граду, односно за пружање услуга трећим лицима – каже координатор Грујовић, наглашавајући да предузеће не жели никоме да “узме” посао, већ да добије прилику да оствари ванредни приход, као сопствена средства.

Све потребне информације о раду ЈКП “Паркинг сервис”, као и о броју слободних паркинг места, како на затвореним, тако и на отвореним паркиралиштима, грађани могу добити на сајту овог предузећа www.parkingcacak.co.rs

Н. Р.

Оставите одговор