Kultura

ПЕТИ КОНЦЕРТ МУЗИЧКОГ ПЕДАГОГА СТОЈАНА ГУЗИНЕ У ДОМУ КУЛТУРЕ

“ШТА СВЕ МОЖЕ МУЗИКА…”

– Ја сам музичар и волим музику, она је у мени, она је то што ме одређује и нестална је као и ја. Овај концерт посвећен је различитим музичким жанровима поп културе, који се ослањају на друштвене промене. Поп култура је увек била огледало ствари какве јесу, а њено коначно одређење не постоји – каже Стојан Гузина, професор музичке културе у ОШ “Др Драгиша Мишовић”, који већ пету годину на великој сцени Дома културе организује, заједно са овом установом, концерт под називом “Шта све може музика”.

Концерт је насловљен стихом песме завичајне песникиње Светлане Вучковић “Знаш ли шта све може музика”, а шта све може, колико да понесе, каква осећања да пробуди, пренесе, осетила је чачанска публика у уторак, 5. јуна, пратећи готово два сата бројне извођаче свих музичких жанрова. У програм је кроз стихове насловне песме увела водитељка Живка Дмитровић.

Концерт је реализован у пет блокова, у сарадњи са бројним ауторима и извођачима, већина су професионалци, а циљ је био представљање, како ауторских дела локалних музичара и уметника, тако и интерпретација познатих композиција.

Џез, поп баладе, рок прераде, ауторска музика, испунили су ово креативно вече. Програм је са три поп композиције отворио хор ОШ “Др Драгиша Мишовић”, под руководством професорке Јелене Ратковић. Њихову последњу нумеру пратила је балетска тачка, у којој су наступиле балерине Лана и Гала Памучар и Мина Ђелкапић. Потом су наступили Стеван Милијановић, џез музичар са гитаром, који наступа сваке године, Александар Саша Поповић, академски музичар, који свира неколико инструмената (кларинет, саксофон, клавир), виолинисткиње Јелена Рубаковић и Милица Коврлија, Владимир Чоловић, Владимир Ратковић, професори Музичке школе у Чачку и Горњем Милановцу, трио “Акустик Зен”, бенд “Плава ствар”, Роберт Курћубић, Ацо Савић, вокал Марина Енгелман, која је некада радила са чачанском “Крвном групом”. Уз све њих, своје омиљене композиције певао је и сам Стојан Гузина, својевремено, дугогодишњи вокал, чачанског бенда “Морис”.

Ауторски печат концерту дао је оториноларинголог др Владимир Маричић, који се од тинејџерских дана, каже, бави музиком, свира гитару и пева. На овом концерту представио се ауторским блоком од две песме, за које је писао и текст и музику, а око аранжмана су му помогли музичри са којима је свирао. Пратили су га вокал Тања Томовић и Александар Поповић на клавијатури. “Ја сам само део сна, неког другог времена… ”, певао је др Владе, подсећајући на поп музику осамдесетих и деведесетих, а на сцену је дошао одазивајући се пријатељству са Гузином.

На популарном репертоару нашли су се хитови Дејвида Боувија, Рокси Мјузик, Дип Парпл, Масима Савића, Рибље Чорбе и других.

Зорица Лешовић Станојевић

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.