Ivanjica

Пехари са 23. Јаворског сабора двојничара и старих инструмената

Пехари са 23. Јаворског сабора двојничара и старих инструмената Србије отишли у Мионицу и Љиг!

     Планина Јавор била је у недељу планина младости и лепоте. Звуци двојница, фруле, гусала, окарине, дудука,  дипли и других старих инструмената на Јавору показали су да стари инструменти на којима су свирали наши преци нису заборављени, да наш народ чува културно благо и да млади настављају традицију.

По двадесет трећи  пут окупили су се свирачи двојница и старих инструмената Србије да покажу своје умеће и како се чува традиција и изворно народно стваралаштво.  Посебно радује учешће младих свирача који похађају школу фруле и двојница и на најлепши начин чувају културолошки идентитет Србије.

На планини Јавор, на месту где су се 1876. године, на Kалипољу, испод Јавора, сукобиле турске снаге и српска војска, пре тачно 142 године, ковала се српска историја и одређивала будућност читавог српства. Због историјског значаја ове планине „Сабор двојничара и старих инструмената Србије “ одржава се на Јавору. Света недеља, уочи Видовдана, већ дуже од једног века на планини Јавор, између Нове Вароши и Ивањице, посвећена је сећању на јунаке Јаворског рата и команданта мајора Михаила Илића. На планини, на којој је свака стопа заливена крвљу и посута костима српских војника, од Првог српског устанка до Јаворског рата и Балканских ратова, успомена на тешке бојеве српске и турске, посебно из 1876. године жива је и данас, као што су живе и легенде о јунаштву мајора Илића.

Од укупно  45 такмичара, 19 двојничара и 26  свирача на старим инструментима, пехаре за прво место понели су:  у старијој категорији, двојничар Милић Ћајић из Славковице код Љига, одсвиравши песму „ Једна мала није знала“ и коло „Шумадијски друм “, у млађој категорији на двојницама, Сања Милановић из Мионице, која има 12 година, са песмом „Ој Мораво“ и „Златиборским колом “. Пехаре за прво место на старим инструментима понели су: у старијој категорији, Љубо Мијајловић из Рашке на дугој свирали са песмом “Селе Јеле“ и „Старинским колом“ а у млађој категорији, Светозар Шутић из Београда,  који има 15 година, на окарини, са песмом „Чије је оно девојче “  и „Драгановим колом “.

Друго место у старијој категорији двојничара освојио је Радослав Станић из Пљеваља, а у млађој категорији Теодора Ђорђевић из Краљева. Друго место у старијој категорији старих инструмената освојио  је Милосав Парлић из Краљева на фрули, а у млађој ка Јована Вучковић из Краљева на фрули.

Треће место у старијој категорији двојничара освојио Предраг Николић из Приличког Кисељака код Ивањице, а у млађој  Светозар Шутић  из Београда. Треће место у старијој категорији старих инструмената, Душан Љубичић из Врбаса на диплама а у млађој, фрулаш Матија Стевановић из Краљева.

Поред стандардних награда, жири је одлучио да додедли награде у виду диплома за: најбољи јединствени дует двојничара,  Сатарић – Ђоковић (Милутину Сатарићу из Горњег Милановца и Миљојку Ђоковићу из Краљева), дуету младих на фрули Јелисавети и Светозару Шутићу из Београда, младом гуслару Лазару Терзићу из Сјенице, најперспективнијем свирачу Теодори Ђорђевић из Краљева, најоригиналнијем дуету лист-фрула Јованки и Љубу Мијајловићу из Рашке и за аутентичан израз Драгу Матијашевићу из Никшића.

У стручном жирију били су: професорка музичке културе из Ивањице, Анита Пешић Ивковић, професорка музичке културе  Александра Савић из Врњачке Бање и професор музичке културе из Краљева на докторским студијама етномузикологије Борисав Миљковић.

Пре почетка такмичења, председница Удружења ТИМ Србије, госпођа Миланка Цветковић, обратила се присутнима истакавши значај одржавања традиционалних манифестација  у Ивањици и уручила Сертификате о категоризацији манифестација. У име организатора, сертификате је примио директор Дома културе Милан Крунић. Иначе, категоризација манифестација Србије је кренула из Ивањице и том приликом Сабор двојничара и старих инструмената  и Фестивал српске изворне песме категоризовани су другом категоријом, Звуци Голије, Мучња и Јавора трећом а „Нушићијада“ је добила прву категорију.

У ревијалном делу, док је жири оцењивао такмичаре, око хиљаду посетилаца манифестације забављале су изворне певачке групе: Бисери Моравице, Оморика,  дует Вукићевић Ковачевић – мајстори фруле, здравичар Јарослав Ниџовић из КУД-а „Танаско Рајић“ и  Браћа Коларевић, који су као добри домаћини песмом пожелели добродошлицу на Јавор свим такмичарима и посетиоцима.

Организатори манифестације: Дом културе Ивањица, Месна заједница Кушићи и Основна школа „Мајор Илић“ из Кушића. Генерални покровитељ  општина Ивањица, а манифестацију финансијски подржава Министарство културе и информисања Републике Србије.

Извор: Сајт Општине Ивањица

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.