Grad

ПИСМО ГРАДОНАЧЕЛНИКА ЧАЧКА ПРЕДСЕДНИКУ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ, ПРЕДСЕДНИЦИ ВЛАДЕ И СВИМ РЕСОРНИМ МИНИСТРИМА

Уважени председниче Републике Срибије, уважена председнице Владе, уважени министри,

обраћам вам се у име грађана Чачка и Моравичког управног округа са молбом да помогнете процес конверзији Аеродрома „Морава“ из војног у мешовити аеродром, као и на изградњи и стављање у функцију истог.

Наша потреба је да Република Србија буде титулар Аеродрома „Морава“, јер је то једино одрживо и дугорочно решење.

Грађани и привредни субјекти су препознали корист коју нам може донети функционалан аеродром. Повећали би конкурентност наших пољопривредних производа на захтевним тржиштима Западне Европе, Русије и Блиског Истока. Приближили би наше светиње верским туристима из целог света, пре свега мислим на манастире Жича, Студеница, Сопоћани, Ђурђеви Ступови, манастир Вујан, малу српску Свету Гору у Овчар Бањи…

Активирање овог аеродрома би значајно повећало промет у здравственом туризму, што је наш велики потенцијал, као и туризам уопште. Пораст броја туриста би индуковао потражњу у осталим привредним гранама, од пољопривреде, до саобраћаја и индустрије, чиме би се увећали приходи од страних туриста за бар 40 милиона евра годишње.

Домаћи и страни привредни субјекти који раде у непосредној близини, би имали корист јер би своје производе, које махом пласирају у иностранству, још брже и лакше пласирали на страна тржишта. Осим тога, индиректна корист је у побољшавању привредног амбијента, као што се може видети на примеру града Ниша, па би могли да очекујемо појачано интересовање стараних инвеститора, као што су то скоро показали Сименс, Jура, Vorwerk…

Завршетак конверзије Аеродрома позитивно би утицао и на заустављање унутрашњих миграција младог и радно способног становништва и пружио им шансу да започну  сопствени приватни бизнис у родним градовима.

Светски трендови, поткрепљени статистичким подацима, показују да ће велики аеродроми све теже пружати услуге путницима, јер је пораст броја путника из године у годину константан, што даје шансу малим аеродромима. Већина наших малих аеродрома, који тренутно послују на граници рентабилности, би уз најширу подршку представљали генератор развоја региона у којима се налазе. У том контексту ми Аеродром „Морава“ не гледамо само као извор профита за локалну заједницу, већ његове бенефите видимо и на нивоу округа и целе Републике Србије.

Велику подршку добијамо од привредних удружења. Форум привредника Чачка је конверзију Аеродрома „Морава“ прогласио, заједно са изградњом Индустријске зоне, основним предусловом за убрзани развој града Чачка и региона у целини.

Град Чачак није у могућности да самостално финансира активности привођења намени Аеродорома „Морава“. Због тога вам се обраћамо молбом да Република Србија заврши конверзију војног у мешовити аеродром и преузме управљање Аеродромом „Морава“.  Тиме би се значајно поправио привредни амбијент, стандард наших грађана, а у исто време би и повећали борбену готовост Војске Републике Србије.

Градоначелник Чачка

Милун Тодоровић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.