Aktuelno Društvo

ПЛАНИНАРЕЊЕ ЗА ТЕЛО И ДУШУ

НА КАБЛАРУ ОДРЖАНО ТАКМИЧЕЊЕ У ТРЕКИНГУ, НА ОВЧАРУ РЕКРЕАТИВЦИ

 

Велико је задовољство било протеклог викенда осетити атмосферу у Овчар Бањи, бити на некој од бројних стаза Каблара и Овчара. Ни они старији мештани не могу се сетити када је последњи пут било толико света у овом од давнина познатом бањском месту. Истина, у недељу 7. априла, овде се могла лечити „само“ душа, како су то приметили многи… Окупило се тог дана у Овчар Бањи и на околним планинама више од 800 планинара свих узраста – од оних који су тек научили да корачају, попут двоипогодишње девојчице на средњој стази, наравно највише у наручју својих родитеља, до ветерана чак у деветој деценији! У сваком случају, сви су имали идеалан дан за пешачење или трчање. Како је ко желео.

Организација трекинга, манифестације, која је званично државно првенство, поверена је била Планинарском друштву „Каблар“. Према речима Александра Бараћа, председника, трекинг је нова дисциплина у планинарству, која је постала популарна последњих четири, пет година, посебно међу младима који воле да време проводе у природи, а уједно и да се баве спортом. Њихов и ентузијазам осталих заљубљеника допринео је да Планинарски савез Србије организује званичну лигу.

– За такмичење на Каблару пријављено је више од 40 планинарских друштава и клубова из целе Србије, а 17 такмичара је млађе од 14 година! Истовремено, на Овчару смо окупили око 380 рекреативаца, који успоном на ову планину обележавају 68 година рада ПД „Каблар“ – подсетио је Бараћ…

 

Старт за све три категорије такмичара трекинг трке, око 400, као и многобројне рекреативце, био је у 9.45, код школе у Овчар Бањи, а означио га је Слободан Боби Миловановић, један од најстаријих чланова „Каблара“, речима: „Да буде фер трка“. А тако је и било. „Кабларци“ су се заиста у протеклих неколико недеља потрудили да све стазе на којима су такмичари одмеравали своју снагу, сналажљивост, чврстину воље, буду не само добро и прописно обележене, већ и очишћене, а осим девет контролних тачки, где су морали да овере учесничке картоне, на многим местима такмичаре су дочекивали волонтери са окрепљењем и освежењем – соковима, воћем, колачима…

Рекреативци на Овчару, фото: ПД „Каблар“

Дужина мале стазе била је 15,64 километра, средње 27,17 километара, а велике 34,59 километара. На мапама које су сви добили био је кратак опис стаза. Пратећи путоказе и боје трака на дрвећу они најбржи већ су за непуна два сата прешли малу стазу и били на циљу, поново код школе у Бањи. Многи су од самог старта трчали, свако према својој кондицији и снази. Наравно, било је и оних који нису много журили, већ су уживали у сваком кораку кроз прелепе пределе клисуре, а према пропозицијама могли су да стигну на циљ све до 18.30! Умор се видео на ретко коме, а око 16 часова, када су подељене медаље и пехари, поклони и дипломе, већина такмичара је већ увелико била прошла кроз циљ и уживала у дружењу уз „живу“ музику ужичких рокера.

 

Домаћини, Планинарско друштво „Каблар“, побринули су се да све буде добра прича, а гости, њихове колеге из других градова, узвратили су похвалама да је организација 2. кола Трекинг лиге Србије на стазама Каблара, била на завидном нивоу.

– Желели смо да покажемо Овчар и Каблар у пуном светлу и мислим да смо то успели! Све је протекло одлично, без иједне примедбе. Конкурисаћемо и за следећу годину, а представници Града су нам обећали подршку. Планирамо да за ову прилику трасиране стазе маркирамо на други начин, како би биле трајне – најавио је Бараћ…

Све у свему, организација и реализација овог такмичења прави су доказ колико Овчарско-кабларска клисура има добрих могућности и за развој спортског туризма.

В. Тртовић

ДОБАР ПЛАСМАН И ЗА ЧАЧАНЕ

Сви учесници, који су успешно прешли неку од стаза, њих 364, добили су дипломе и беџеве. На Каблару су оборени и неки државни рекорди. Медаљама су награђени по троје првопласираних за све три стазе у категоријама јуниори и јуниорке, сениори и сениорке, ветерани и ветеранке. Првопласиране екипе у мушкој и женској категорији добили су и пехаре. Од Чачана најбољи пласман имали су „Кабларци“ Василије Вучетић (прво место на средњој стази у категорији јуниора) и Здравко Караџић (треће место на великој стази у категорији ветерана), као и Јанко Урошевић из АК „Слобода“ (прво место на краткој стази у категорији сениора).

Ово су само неки од најбољих…

 

ГОРСКА СЛУЖБА СПАСАВАЊА УВЕК ДОСТУПНА

Планинари, и професионалци и рекреативци, у својим мобилним морају увек имати и број телефона Горске службе спасавања 063 466 466, чији су чланови доступни 24 часа.

Целу репортажу можете прочитати у новом броју „Чачанског гласа“ који излази у петак, 12. априла.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.