Društvo

Планинарска акција Б и Х – Прењ (Зелена глава 2155м), рафтинг Неретвом 24.-26. август

Image may contain: cloud, mountain, sky, outdoor and nature

ПЛАН АКЦИЈЕ :

Петак, 24. август:

Полазак у 10:00 од локомотиве. Вожња преко Вишеграда и Сарајева, где је предвиђена пауза за ручак.

Наставак пута ка Коњицу, долазак око 17.00. Обилазак града, потом одлазак до кампа на Борачком језеру, смештај у бунгалове на обали, ноћење.

Субота, 25. август:

Рано устајање, доручак у кампу. У 06:30 полазак теренцима до Црног поља (1320м), полазне тачке успона. Вожња траје око 90 минута.

Полазак на пешачење око 08:00 уз пратњу локалног водича. Први део стазе води кроз букову шуму након чега следи излазак на чистину с ретком шумом црног бора и мунике. Следи успон, делимично по сипару, до изласка на гребен испод врха Отиш. Одавде следи оштрији успон са пар експонираних деоница, делимично осигураних сајилама, до изласка на превој (2000м) између Отиша и Зелене главе. Са пријевоја се отвара спектакуларан поглед на маркантне делове саме планине – долину Тисовице, гребен Ветрених брда, Лупоглав као и на околне планине Чврсницу, Вран планину, Враницу, Бјелашницу, Трескавицу, Маглић, Вележ, Чабуљу….

Након 5 сати излазак на Зелену главу (2155м), највиши врх Прења, задржавање око 30 минута. Након силаска у трајању од 3 и по сата, око 16:30 долазак на полазну тачку.

Повратак возилима до језера, слободно време (могуће купање на језеру), ноћење.

Дужина стазе је око 19км, стаза је напорна и захтевна и није погодна за планинаре недовољне спремности.

Недеља, 26. август:

Устајање, доручак у кампу. Вожња до рафтинг центра Џајића бук, поново доручак. Опремање и полазак на рафтинг низ реку Неретву деоницом дугом 18км. Укупно трајање 7 сати, од чега 4 сата вожње, остатак су паузе за фотографисање и купање. Након завршетка следи повратак у рафтинг центар где је предвиђен ручак.

Полазак за Чачак око 16:00, долазак до поноћи (зависно од задржавања на граници) уз две паузе у повратку.

НАПОМЕНЕ :

Пријаве: најкасније до 15. августа на састанцима или на тел. 063 / 660 710 (Мирослав Ињац), уз обавезну аконтацију 50€ (уплата преосталог дела на самој акцији). Број места ограничен. У случају одустајања потребно је наћи замену, у противном аконтација се не враћа.

Цена: Укупна цена износи око 85€ и формирана је на бази попуњеног возила од 20 места. Ценом је обухваћен превоз аутобусом, комби превоз до стартних тачака, два ноћења, услуге водича у суботу, трошкови рафтинга (опрема, скипери…) три доручка, ручак у недељу, путничко здравствено осигурање, организациони трошкови…

Исхрана: Наведени су оброци који улазе у цену акције, остало у сопственој режији.

Документа: Лична карта (пасош), здравствена књижица, планинарска књижица са плаћеном чланарином за 2018. год.

Опрема: Лични прибор, планинарска опрема за високогорске успоне (дубоке планинарске ципеле, ранац…), заштита од сунца и падавина, батеријска лампа, резервна одећа и обућа……

Смештај: У бунгаловима на плажи поред Борачког језера, није потребно носити постељину и вреће за спавање. Мокри чвор (умиваоник, тушеви, WЦ…) заједнички.

Предложени план је оквирни, направљен на основу података добијених од домаћина из Коњица. Организатор има право измене плана.

Сви учесници на акцију полазе добровољно, на сопствену одговорност, у складу са Правилником о безбедности ПСС и својим здравственим и физичким способностима, и уз поштовање наведеног плана. Такође, обавеза учесника је да се придржавају Протокола о понашању на акцијама ПД ,,Каблар,,.

Организатор акције и вођа пута: Мирослав Ињац 063 / 660 710

Водич на стази: ПД ,,Борашница“ Коњиц

Ажурне информације о акцији погледајте на сајту.
Извор: хттп://www.каблар.орг.рс/индеx.пхп/скривене-најаве/894-најава-акције-б-и-х-прењ-зелена-глава-2155м-рафтинг-неретвом-24-26-август

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.