Društvo

Планинарска акција – ЦРНА ГОРА – Бјеласица, Сињајевина 03.-05. август

Image may contain: mountain, sky, cloud, outdoor and nature
ПЛАН АКЦИЈЕ:

ПЕТАК – 03. август: Путовање

Полазак од локомотиве око 14:00 (тачна информација непосредно пре поласка), превоз до Колашина, са једном успутном паузом у Бистрици. Долазак у Колашин око 20:00, наставак пута до Планинарског дома Врањак (1765м) на Бјеласици. Сместај, ноћење (понети постељину (врећу), јастуци и ћебад имају у дому).

СУБОТА – 04. август: Сињајевина – масив Градишта (Вранова глава)

Устајање, доручак.

6:30 – 8:00 Превоз аутобусом Врањак – Колашин – Миоска – село Сврке (1085м). Припрема за успон.

Полазак на успон око 08:30 из села Сврке. Стаза води преко катуна Сврчке баре преко превоја Локвице до Вранове главе (2215м), највишег врха масива Градишта на Сињајевини. Дужина овог дела стазе око 6км, време потребно за успон око 4 сата, висинска разлика око 1150м. Задржавање на врху око 30 минута са изузетним погледом на Бјеласицу, Комове, Кучке планине, Маганик, Тали, Морачке планине, Лолу… Силазак са врха преко Арбанаских долова до катуна Јечмен до (1738м), затим поред катуна Вратло до села Горње Липово (1300м), где ће чекати возило. Завршетак пешачења око 16:30, вожња до Колашина (око 15км).

Стаза води кроз крашки предео што повећава тежину успона, па није погодна за планинаре недовољне спремности. Укупна дужина стазе око 14км. Домаћини успон оцењују као врло атрактиван, све време са погледом на околне врхове и великим делом идући уз ивицу изнад греда које се вертикално спуштају ка селима Горње Мораче. На стази нема експонираних и опасних деоница.

Око 17:00 – 18:30 Колашин – задржавање у зависности од расположивог времена (60 – 90 минута).

Повратак у дом, вечера, ноћење

Детаљније:

http://www.visokogorcicg.com/578/

https://medium.com/vrhovi-crne-gore/vranova-glava-2-215-mnm-gradi%C5%A1te-sinjavina-45a4cbebf521

НЕДЕЉА – 05. август: Бјеласица (Црна глава)

Устајање, доручак.

Око 07:00 полазак на пешачку туру стазом која полази од планинарског дома. Преко врхова Троглава (2072м) и Зекова глава (2117м), након три сата пешачења, излазак на врх Црна глава (2139м), највиши врх Бјеласице. Задржавање на врху око пола сата. Повратак у дом преко Пешића језера (могуће купање – договор на лицу места), поред извора Биоградске ријеке и превоја Јаганчар.

Стаза није превише захтевна, дужина је око 15км, нема опасних деоница. Све време успона пружа се изузетан поглед на већину црногорских планина.

Повратак у дом око 15:00, одмор, ручак, паковање…. Око 16:30 Полазак за Чачак, са једном паузом у ресторану са довољно времена за вечеру (по жељи). Долазак у Чачак око поноћи.

Детаљније:
https://www.google.com/search?q=bjelasica&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b-ab

https://medium.com/vrhovi-crne-gore/bjelasica-vrh-crna-glava-2-139-mnm-73651ff9e1c1

НАПОМЕНЕ :

Пријаве: до 24. јула 2018.год., на састанцима или на тел. 063/642 684, уз обавезну аконтацију од 2.500 дин.

Цена: Динарски део око 3.500дин. обухвата превоз, путничко здравствено осигурање и заједничке трошкове, плус фиксни део од 10 € за два ноћења у дому. Износ динарског дела формиран је на бази попуњеног возила од 20 места. У случају одустајања потребно је наћи замену, у противном аконтација се не враћа.

Исхрана: Све време у сопственој режији, информације о пијаћој води на стази непосредно пре поласка на стазу.

Документа: Лична карта (пасош), здравствена књижица, планинарска књижица са чланарином за 2018. год.

Опрема: Лични прибор и опема за спавање, планинарска опрема за високогорске акције (дубоке планинарске ципеле, пењачки ранац, кабаница, батеријска лампа ….), заштита од сунца, постељина или врећа за спавање, резервна одећа и обућа….

Смештај: Планинарски дом ,,Врањак’’ удаљен 17км од града у вишекреветним собама на спрату (дом располаже са 22 лежаја). У приземљу се налазе кухињица, трпезарија и мокри чвор (умиваоник, WЦ, туш)

Организатор задржава право измене сатнице и плана.

Учесници на акцију полазе добровољно, на сопствену одговорност, у складу са Правилником о безбедности ПСС и својим здравственим и физичким способностима, и уз поштовање наведеног плана. Такође, обавеза учесника је да се придржавају Протокола о понашању на акцијама ПД ,,Каблар,,.

Организатор акције и вођа пута: Мирослав Богдановић 063 / 642 684

Водич на Стази: ПСК ,,Бјеласица’’ Колашин

Ажурне информације о акцији погледајте на сајту.
Извор http://www.kablar.org.rs/index.php/skrivene-najave/893-najava-akcije-crna-gora-bjelasica-sinjajevina-03-05-avgust

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.