Kultura

Поводом представе „Магбет“: КРВАВЕ РУКЕ

Драмски програм Дома културе

КРВАВЕ РУКЕ

Поводом представе „Магбет“, Вилијама Шекспира, у извођењу „The American Drama Group Europe“ i „TNT theatre Britain“ и глумаца из Велике Британије и Немачке

Четвртак, 11. октобар 2018. године биће златним словима уписан у историју Дома културе, када је драмска уметност у питању. На прсте једне руке могу се избројати гостовања страних позоришних трупа у Чачку током 47 година постојања Дома културе. Додуше, седамдесетих и почетком осамдесетих трајала је пракса гостовања позоришних трупа, које су своје представе играле и на БИТЕФ-у. Мимо тога, заиста права реткост су била позоришта са енглеског говорног подручја, изузетак „Стаклена менажерија“, по тексту Тенеси Вилијамса, Театра из Вашингтона 1984. године. Шекспира на енглеском нисте могли гледати у Чачку и због тога је ова генерација углавном младих Чачана која је присуствовала представи (око 400 посетилаца) била посебно привилегована. Позоришна трупа која је феноменално одиграла најкраћи, а вероватно један и од најбољих Шекспирових драмских комада, са овом представом обилази свет, дуго су на турнеји по Европи. Посетили су више европских земаља, били су и у Хрватској, а затим у Београду и у Новом Саду. Глумци су одушевљени пријемом чачанске публике, али и гостопримством домаћина – Дома културе. Одмах након представе, која је због чачанских средњошколаца одиграна у једном за позориште несвакидашњем термину – од 11:15 часова, наставили су свој пут ка Нишу и Софији. Након ових градова, следи представа у Банкоку, а затим турнеја по Кини и онда повратак у Европу.

Представа „Магбет“ је пример како треба играти Шекспира, једноставно, без патетике, предано и убедљиво, што је и оставило веома јак утисак на младу публику. Сцена је огољена до максимума, само два осликана платна као сценографија и столица, као краљев трон. Шест глумаца игра више ликова, све сцене су подржане сјајном игром светла и пажљиво одабраним музичким ефектима, који доприносе узбудљивој крвавој атмосфери, у коју нас на почетку уводе суђаје, које Магбету шапућу у ухо речи које му муте свест и од оданог витеза претварају га у краљеубицу и зликовца крвавих руку. Магбетово лаковерје стално подстиче његова амбициозна жена, која управља својим мужем остварујући своје амбиције, желећи несвесно тиме да прикрије своје фрустрације и трауме због немогућности да рађа. Због својих фрустрација она се свети читавом свету, а то је на крају одводи у лудило, а Магбета у пропаст. Глумци су до перфекције одиграли своје улоге Магбета, Банка, Лејди Магбет, суђаја, створивши једну несвакидашњу позоришну атмосферу, пуну оне опомињуће шекспировске магије и поруке да ништа не мути свест и памет како жудња за влашћу и управљањем другима. У сваком погледу импресивно. Н надамо се да ова интернационална позоришна трупа, која постоји од 1978. године, са седиштем у Минхену, није први и последњи пут у Чачку. Са светским турнејама су почели 1994. године, а обећали су да ће већ на следећој, поново доћи у Чачак. Држимо их за реч.
Све похвале за Дом културе који нам је омогући овај посебан несвакидашњи позоришни празник, али и за младу публику која је умела пажљиво и стрпљиво да прати представу. Није се једино имало довољно стрпљења да се комплетан изузетан глумачки ансамбл испрати једним дужим аплаузом, а можда да и глумице добију цвеће. Но, то је ипак један ситан пропуст, у великом узбуђењу и брзини заборави се понекад на детаље.

Душан Даријевић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.