Obrazovanje

ПОДРШКА И ОД ЧАЧАНСКИХ ПРОСВЕТАРА

Синдикат образовања Чачак подржаће велики протест који је за данас најављен испред Владе Србије. Чачански просветари који не оду у Београд, захтеве ће прочитати на скуповима у школама. Настава ће бити одржана, без скраћивања часова.

Просветни радници траже доношење правилних и јединствених платних разреда који ће поправити њихов положај, линеарно повећање зарада, два пута по десет одсто у 2018, исправњање неправде према ваннаставном особњу. Они захтевају и да учествују у доношењу свих подзаконских аката који утичу на права и број запослених у образовању. Представници Уније синдиката просветних радника недавно су имали састанак са Младеном Шарчевићем, министром просвете, и тада им је саопштено да ће бити у осмом платном разреду. Како напомињу, такво сврставање и платни разреди никако не побољшавају њихов положај, већ га додатно урушавају.

 

– Просечна плата просветних радника у децембру је износила 42.423 динара. Просек на републичком нивоу тада је био 54.344, што значи да су наша примања била мања за 22,84 одсто. Професор почетник би требало да има 30 процената већу плату од републичког просека – подсетио је Владимир Аџић, председник Синдиката образовања Чачак.

Како је најавњено на недавној конференцији за новинаре, на велики штрајк у Београду позване су све школе, чланице Уније синдиката просветних радника. Има их више од 700.

 

 

 

 

 

Оставите одговор