Obrazovanje

Подршком НИС-а побољшани услови рада на ФТН

No automatic alt text available.На Факултета техничких наука у Чачку, на трећем спрату зграде, завршени су радови замене старих металних прозора алуминијумским прозорима, што ће значајно допринети смањењу потрошње енергије за загревање простора и побољшању услови за рад студената и запослених на ФТН.

Како би допринела развоју и унапређењу квалитета живота у локалној заједници у којој послује, Компанија НИС је кроз програм „Заједници заједно“ у вредности од 1, 5 милиона динара подржала пројекат ФТН из области екологије и заштите животне средине, а који се односи на повећање енергетске ефикасности зграде ФТН заменом фасадних прозора на трећем спрату зграде алуминијумским прозорима.
Реализација програма о примени мера енергетске ефикасности на ФТН утицаће на на то да се постигне задовољавајући степен топлотног комфора грејања за рад и спровођење наставних и научно истраживачких активности студената и запослених на ФТН. Такође, смањење потрошње угља за грејање и емисије продуката сагоревања допринеће повећању квалитета ваздуха за кориснике Факултета техничких наука, Високе школе техничких струковних студија и Агрономског факултета као и за становништво које станује у непосредној близини „академске четврти“, спортисте, рекреативце и младе (у непосредној близини је Спортски центар „Младост“).
На основу урађеног елабората о енергетској ефикасности објекта, након уградње алуминијумских прозора, губици топлоте ће бити значајно смањени, биће смањена потрошња угља за грејање и електричне енергије за хлађење, штетни продукти сагоревања биће у оквиру дозвољених вредности, а услови за рад студената и запослених бољи и квалитетнији.

Поред радова замене прозора, у оквиру пројекта са студентима ФТН реализовано је низ едукативних активности на тему примене мера енергетске ефикасности и њиховог утицаја на побољшање еколошких услова у окружењу.

Како је пројектом предвиђено, на ФТН се очекује званична посета представника НИС-а.

Image may contain: table and indoor

Оставите одговор