Društvo

ПОЛАЗНИЦИМА ИТ ПРЕКВАЛИФИКАЦИЈЕ ДОДЕЉЕНИ СЕРТИФИКАТИ

 

ПОДРШКА И ПОМОЋ У ЗАПОШЉАВАЊУ

 

????????????????????????????????????

Влада Републике Србије је након усвајања Предлога за унапређење ИТ сектора у Србији утврдила начин спровођења програма преквалификација појединаца талентованих за ИТ у јуниор програмере. Пројекат су организовале и спровеле Уједињене нације за развој у Србији (УНДП), а један од реализатора програма је Факултет техничких наука (ФТН) у Чачку у партнерству са Научно технолошким парком (НТП) Чачак. За овај пројекат владало је велико интересовање потенцијалних полазника широм Србије, а програм ИТ преквалификације на ФТН у Чачку успешно је завршило 30 полазника на два курса.

У Чачку, на Факултету техничких наука организована је обука у трајању од шест месеци (од јануара до јула) и то кроз две области – Јава програмирање и Развој Веб апликација. Обуку је завршило 30 полазника, којима су прошле суботе, 28. јула, на завршној конференцији на ФТН уручени сертификати. Овом приликом, продекан за научно-истраживачку делатност и руководилац пројекта на ФТН професор др Данијела Милошевић, истакла је значај обуке у смислу целоживотног учења и потребе за континуираним усавршавањем у области информационих технологија.

– Програм обуке осмишљен је са циљем да брзо допринесе понуди таленатана тржишту рада. Факултет техничких наука ће у партнерству са НТП Чачак у наредних годину дана пружати пуну подршку и помоћ у запошљавању полазника који су завршили обуку, уз организовање редовних састанака и праћење индивидуалног напретка. Полазници су у прилици да похађају праксу у успешним ИТ компанијама, уз стицање неопходних знања и вештина за своју будућу професију. Захваљујући квалитетној сарадњи са компанијама у ИТ сектору, омогућено је похађање праксе у Љуантоx, Доцус, Окта, Делл, Лобо, иЦрафт и другим – истакла је др Милошевић, напомињући да ће пројекат преквалификација трајати до краја октобра 2019. године, а да се уз подршку Факултета очекује максимална запошљивост ових полазника обуке у ИТ компанијама.

Из две изузетно успешне групе предавачи су издвојили три најбоља полазника којима су уручене награде. Најбољи полазници су, поред награде, добили могућност да годину дана користе бесплатне услуге Научно технолошког парка у Чачку. Најуспешнији кандидати били су Никола Чекеревац, Александар Нешовић и Никола Xамбасевић, којима ово признање даје сатисфакцију за уложени труд, као и пуну подршку НТП у потенцијалном покретању сопственог посла у области информационих технологија.

Обуку је завршио и професор историје Милош Зурковић, који је одлучио да се преквалификује и постане програмер:

– Јако сам задовољан овим курсом. Моје почетно знање било је на нивоу двојке, а сада сам стигао до сигурне четворке и има још “места” за напредовање. Али, знање које смо стекли током ове обуке за нас је непроцењиво. Када будемо завршили праксу, која нам је обећана овим пројектом, моћи ћемо да нађемо почетнички посао у некој од фирми које се баве ИТ сектором. За мене је ова преквалификација много важна, јер сам професор историје, али немам посао у струци. Тренутно радим у једној малој приватној фирми, па ће ми овај курс много помоћи током даљег усавршавања.

Директор Научно технолошког парка Мирко Пешић, изразио је задовољство због сарадње са Факултетом техничких наука на овом пројекту, и подсетио да је ово прва ИТ преквалификација која је реализована у Граду Чачку.

– Поред усвојеног знања, полазници који су завршили ову обуку информисани су и о услугама које могу добити у НТП, ако се одлуче за покретање своје пословне идеје и развој неке технолошке иновације. Поред тога, ФТН И НТП учврстили су сарадњу и са стручним службама и канцеларијама Владе РС које су надлежне за спровођење програма ИТ преквалификације, што нам даје могућност да са њима и даље успешно сарађујемо. Такође, можемо да им се обратимо за евентуалну подршку неких наших будућих идеја и даљег развоја – рекао је Мирко Пешић.

Према подацима Владе РС датим на сајту итобуке.рс ИТ сектор је један од највећих нето извозника у Србији и растао је стопом од преко 20 одсто сваке године, са јаким потенцијалом за будући раст. Овај сектор тренутно запошљава око 20.000 радника. Просечна плата по раднику у ИТ сектору је скоро троструко виша, него у другим привредним гранама. Сваки радник у ИТ сектору доприноси извозу Србије око 40 хиљада евра годишње, подсетила је професорка др Данијела Милошевић.

Према последњим истраживањима, у Србији се на тржишту појави око 1.500 нових квалификованих ИТ радника сваке године. Потребно је повећати тај број најмање пет пута, на више од 7.000 ИТ радника годишње, како би извозни циљеви били достигнути. Због тога је један од пројеката Министарског савета за ИТ преквалификације у области информационих технологија, нагласила је Данијела Милошевић.

Н. Р.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.