Aktuelno

ПОЛОЖЕН KАМЕН ТЕМЕЉАЦ ЗА ИЗГРАДЊУ ФАБРИKЕ НЕМАЧKЕ KОМПАНИЈЕ „ФОРВЕРK“

Председник Србије Александар Вучић је данас у пословно-индустријској зони у Прељини положио камен темељац за изградњу савременог фабричког погона немачке компаније „Форверк“, која ће у наредних шест година запослити најмање 1.000 радника. „Временску капсулу“, у којој се налазе говори са данашње церемоније поводом почетка изградње фабрике, положили су председник Србије и директор престижне немачке компаније Јигрен Мелер.


Власник групације „Форверк унд Зон“ Петер Kелен је том приликом изразио задовољство што је локација за изградњу фабрике припремљена веома брзо, упућујући срдачне похвале свима који су учествовали у том веома захтевном послу. Он је навео да је много пута присуствовао отварањима фабричких погона у свету, али да до сада нигде није доживео тако брз развој локације и почетак градње, као што је то случај овде у Србији.
– Био сам на многим локацијама и у многим погонима, али ово што сам овде доживео баца све остало у сенку. Добили смо најефикаснију помоћ, коју један инвеститор може да замисли – нагласио је Kелен.


Власник „Форверка“ је истакао да ће три компаније из њихове групације пословати у Чачку, што показује да имају велико поверење када је реч о инвестицијама у Србији. Истовремено је подсетио да „Форверк“ има дугу традицију, да је он представник седме генерације у тој компанији и да у матичној фабрици у Вуперталу запошљавају доста радника српског порекла.
Kелен је навео да је приликом доласка на данашњу свечаност прошао улицом која носи назив по њему, а којом се прилази будућој фабрици „Форверка“, и да то представља истинску част за њега, али уједно и велику обавезу. Он је поручио да ће њихова компанија обезбедити у Србији сигуран посао и добру будућност за више од 1.000 радника.


Директор компаније Јирген Мелер је истакао да ће „Форверк“ у изградњу фабричких погона у индустријској зони у Прељини уложити више од 50 милиона евра и да су се за ову инвестицију одлучили због стеченог поверења у руководство Србије и Чачка. Он је изразио увереност да ће изградња фабрике тећи глатко и најавио да ће већ крајем године бити започета производња првих узорака. Мелер је оценио да ће ова инвестиција донети вишеструку корист, како Чачанима који ће бити запослени у овој фабрици, тако и региону и читавој Србији.
– Гете је писао да се приликом изградње зграде посебна пажња мора обратити на три ствари – да зграда буде на чврстим темељима, на добром месту и да се савршено изгради. Верујемо да смо све то нашли овде у Србији – рекао је Мелер, додајући да очекује да ће „Форверк“ дугорочно запослити много више од 1.000 радника, колико је предвиђено у потписаном уговору.


Отправник послова у Амбасади Немачке Александер Јунг је рекао да се доласком „Форверка“ у Чачак наставља позитиван тренд све већег присуства немачких компанија у Србији и јачања немачко-српске сарадње. Он је посебно нагласио да је Немачка водећи трговински партнер Србије и да је спољнотрговинска размена између ове две земље у прошлој години достигла 4,3 милијарде евра.
Обраћајћи се присутнима, председник Србије Александар Вучић је истакао да се отварањем фабрика враћају у живот српски градови, сампоштовање, али и вера да млади људи неће више одлазити из земље. Он је навео да ће у новој фабрици коју ће подићи немачка компанија „Форверк“ бити запослено више од 1.000 радника и да је таква инвестиција значајна за Чачак, али и шире.
– Овакве фабрике враћају живот у наше градове и добар и снажан самоникли српски сектор, враћају самопоштовање, бољи живот, рад као и могућност планирања будућности и останак људи. Срећан сам што подижемо град по град. Ова фабрика неће обезбедити егзистенцију само за 1.000 радника и њихове породице, већ ће бити значајна и за цео Моравички округ – Горњи Милановац, Лучане, Ивањицу – рекао је Вучић, додајући да овако импозантан производни погон није подигнут у чачанском крају у последњих 45 година.
Градоначелник Чачка Милун Тодоровић је истакао да је полагање камена темељца за изградњу нове фабрике у индустријској зони у Прељини велики догађај за Чачак и да је за долазак великог немачког инвеститора најзаслужнији председник Србије Александар Вучић. Наводећи да је пре девет месеци на локацији нове индустријске зоне био хиподром, а да се сада на том месту гради импозантна фабрика, Тодоровић је изразио уверење да ће Чачак постати велика раскрсница путева – ту је Kоридор 11, а ту ће пролазити и Моравски коридор, који ће спојити коридоре 10 и 11.
– Неко каже да Вучић мрзи Чачак, дај Боже да и други мрзе наш град као Александар Вучић – закључио је градоначелник Чачка.


Према потписаном уговору, реномирана немачка компанија „Форверк“ ће у наредних шест година изградити 65.000 метара квадратних затвореног производног простора, а само ове године требало би да буде завршено више од 40.000 квадрата. Инвестиција је вредна око 50 милиона евра, а у новим производним халама на производњи резервних аутомобилских делова биће запослено минимално 1.000 радника.
„Форверк унд Зон“ је породична компанија из Вупертала у Немачкој која постоји скоро 200 година и велики је добављач и произвођач делова за ауди, дајмлер крајслер, фолксваген, бмв, порше и бентли. У саставу производног погона ће се налазити и центар за тестирање, а радници ће имати обуку у Немачкој и Пољској.

В. С.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.