Aktuelno Društvo

ПОМОЋ ЗА 30 ЧАЧАНА ДА ЗАПОЧНУ СОПСТВЕНИ БИЗНИС

ПРОЈЕКАТ „ХЕЛПА“, КОЈИ ФИНАНСИРАЈУ ШВЕДСКА АГЕНЦИЈА СИДА И ГРАД ЧАЧАК, У ЦИЉУ СМАЊЕЊА СИРОМАШТВА

Захваљујући пројекту немачке организације „Хелп“, Шведске агенције за међународни развој и сарадњу Сида и Граду Чачку, више од 30 Чачана из категорије теже запошљивих добило је прилику да започне сопствени посао. Њима су јуче у сали Градског већа уговоре свечано уручили Клаус Мок, регионални координатор Хелпа за Црну Гору и Србију и градоначелник Чачка Милун Тодоровић. Донацију просечне вредности 1.500, 2.400 и 3.600 евра, у Чачку је добило 12 жена и 18 мушкараца, односно за седам занатских, 21 услужну и две пољопривредне делатности.

Хелпов пројекат „Смањење сиромаштва кроз могућности запошљавања у циљу приступања Србије Европској унији“ спроводи се у циљу смањења сиромаштва о укључивања маргинализованих, мањинских и других угрожених група становништва у социоекономски живот. Они чије је пројекте позитивно оценила комисија, добијају донацију, односно опрему за започињање или развој микро и малих бизниса.

– Пре две године, управо у Чачку, започели смо један од десет пројеката, важних за економско оснаживање угрожених група становништва. Од тада смо били код више од 7.000 породица широм Србије. Ово је један од тих пројеката. Наших 30 корисника добиће опрему са којом ће самостално обезбеђивати редовне приходе себи и својим породицама. Добиће стручну обуку за развој свог бизниса, како би били што успешнији – рекао је Мок и пожелео пуно успеха корисницима грантова. Он је нагласио и захвалност Шведској влади, као и Граду Чачку, чије су управе пружиле велику подршку реализацији овог пројекта.

Градоначелник Тодоровић рекао је да је Град Чачак у Хелповом пројекту препознао могућност за оснаживање „рањивих“ група.

– Велики новац смо ове и претходне године, иначе, одвојили за самозапошљавање, запошљавање и стручну праксу. Ово је наставак тог пута – рекао је Тодоровић.

Славица Павловић, једна од корисница донације, машину коју ће добити до краја године, искористиће да унапреди породични посао прераде лима и израде разне галантерије, а којим се она бави скоро 30 година.

– Прераду лима радио је деда мог супруга, онда и његов отац… Када сам се удала одмах сам почела и ја да радим, заједно са супругом, који је стекао услове за пензију, тако да сам сада ја преузела посао. Захваљујући новим машинама, вредности 3.600 евра, моћи ћемо нашу робу да пласирамо брже и ефикасније, на веће тржиште. Надам се да ћемо се овим послом бавити бар до пензије, а сутра да и наша деца наставе нашим путем – рекла је Павловић, захваливши донаторима на овој подршци.

И Гордана Исаиловић није крила радост због могућности да започне свој бизнис – посао одржавања ентеријера. Она је до сада била незапослена и добиће опрему за чишћење мебла, тепиха и аутомобила, вредну 1.400 евра.

– Хвала свима који су нам омогућили да добијемо средства у време када је тешко обезбедити егзистенцију породици, а посебно када имате два студента у кући – рекла је Исаиловић.

Драгомир Спасић, шеф краљевачке Канцеларије “Хелпа” за спровођење пројекта на територији Града Чачка подсетио је да је уговором предвиђено да они којима су одобрена средства буду корисници опреме наредне две године, а “Хелп” власник. После регистрације фирми, биће им уручена опрема. Уговором је, такође, предвиђен мониторинг, а корисницима ће бити омогућена помоћ ментора за пружање стручних и других потребних обука. Према Спасићевим речима, Чачани су показали велико интересовање за пројекат Хелпа, јер је у другој селекцији било 80 пријављених, а међу њима „изабрани су набољи“.

Они су изабрани после две фазе селекције, на основу критеријума социјалног статуса и економске исплативости предложене пословне идеје. Они који су добили грантове од 1.500 и 2.400 евра, учествују у суфинансирању набавке опреме са пет, односно десет одсто од вредности дониране опреме. Корисници два гранта по 3.600 евра учествују у суфинансирању десет одсто од вредности дониране опреме и запошљавају по једно незапослено лице, тако да је у Чачку 32 економски оснажене породице.

В. Тртовић

ХЕЛПОВ ПРОЈЕКАТ У 19 ЛОКАЛНИХ САМОУПРАВА

Пројекат „Смањење сиромаштва кроз могућности запошљавања у циљу приступања Србије Европској унији“ спроводи немачка организација „Help – Hilfe zur Selbsthilfe“, а финансира Шведска агенција за међународни развој и сарадњу Сида. Пројекат укупне вредности 2.056.000 евра Хелп реализује од октобра 2017. до септембра 2020. године у 19 општина и градова у Републици Србији. Укупна вредност опреме за кориснике у Чачку износи 61.800 евра, у чему Град учествује са 20 процената, односно 12.360 евра. Циљ пројекта је запошљавање оних који тешко долазе до посла – Роми, млади, самохрани родитељи, особе са инвалидитетом, жене…

ПРАКСА ЗА МЛАДЕ, ПОДРШКА ФИРМАМА ЗА РЕЦИКЛАЖУ

Драгомир Спасић, шеф краљевачке Канцеларије “Хелпа”, најавио је да је у другој фази истог пројекта, везаног за Чачак, планирано пружање радне праксе за младе. Предвиђено је да девет младих из сиромашних породица, шест са средњом и троје са основном школом, буду на радној пракси код послодаваца. Пракса ће трајати шест, односно девет месеци, а неки од њих ће моћи и да се запосле, ако послодавци буду задовољни њиховим ангажовањем.

– У трећој фази пројекта предвиђена је подршка фирмама из сектора селекције и рециклаже отпрада, односно могу да запосле по пет радника, добиће финансијску подршку у виду опреме у вредности до 15.000 евра. Пројекат траје до маја 2020. године – најавио је Спасић.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.