Društvo

ПОМОЋ ОНИМА КОЈИ ТЕЖЕ ДОЛАЗЕ ДО ПОСЛА

ХЕЛПОВА ИНФОРМАТИВНА КАМПАЊА У ЧАЧКУ

Немачка хуманитарна организација “Хелп”, која од октобра прошле године у Србији реализује пројекат “Смањење сиромаштва кроз могућности запошљавања у циљу приступања Србије Европској унији“, представила је овај програм прошлог уторка и четвртка и заинтересованим Чачанима. Информативна кампања обухватиће још 18 локалних самоуправа у Србији, а сам пројекат траје до 2020. године.

Чланови “Хелп” тима, који су у Чачку представили сам пројекат, објаснили су заинтересованима како могу и зашто треба да конкуришу за овај програм. Драгомир Спасић, шеф краљевачке Канцеларије “Хелпа” за спровођење пројекта на територији Града Чачка, подсетио је да програм, који подстиче самозапошљавање, финансира Шведска агенција за међународни развој и сарадњу “Сида”, а суфинансира Град Чачак. Од 30 грантова, 15 је намењено за ромску популацију, а остатак за друге тешко запошљиве категорије становништва. Вредност пројекта за Чачак је око 64.000 евра, а Град Чачак учествује са 20 одсто, односно са 12.360 евра у трошковима саме куповине опреме.

– Предвиђено је да се овим пројектом подржи најмање 30 малих бизниса, а намењен је првенствено за почетнике у послу. Биће подржани пројекти у производњи, услугама, занатима, као и пољопривреди. Грантови су у вредности од 1.500 до 3.600 евра, а обавеза корисника је да, у складу са законом, региструју своју делатност. С обзиром на циљну групу, бизнис план и опис идеје могу бити сведени на минимум  – појаснио је Спасић, нагласивши да ће се додељивати само опрема и средства за рад, а не готовинска исплата.

Уговором је предвиђено да у наредне две године они којима буду одобрен бизнис план буду корисници опреме, а “Хелп” власник. На сваких месец дана предвиђен је мониторинг, а корницима ће бити омогућена помоћ ментора.  У вредновању пријава комисија ће се руководити одређеним социјалним и економским критеријумима, јер је основни циљ целог програма помоћ тешко запошљивим категоријама – Ромима, самохраним родитељима, особама са инвалидитетом, женама и младима. Ипак, појаснио је Спасић, уз ове критеријуме, мора постојати економска исплативост идеје.

Помоћник градоначелника Мирјана Ђоковић, наводећи да је у Чачку на евиденцији незапослених 8.177 лица, сматра да ће сарадња са “Хелпом” допринети да је овај број знатно смањи.

– Уз сва средства, која Град Чачак издваја за разне видове подстицаја запошљавања, ово је значајан допринос у смањењу незапослености у нашем граду. Очекујем добар одзив суграђана за ова средства. У Локалном акционом плану запошљавања ми смо обухватили све категорије социјално угрожених, јер су то приоритетне групе. Настојање “Хелпа”, а то је уједно и иницијална идеја шведске агенције “Сида” је да сакупљачи секундарних сировина, који су међу најугроженијим категоријама, буду уведени у легалне токове. Али, овим програмом нису само обухваћени социјално угрожени, већ шансу да аплицирају имају сви који су свој бизнис започели у протеклих годину дана – рекла је она, а као посебну погодност је навела да заинтересовани могу конкурисати за обе врсте помоћи, од Града и ”Хелпа”.

Мирослав Митровић, координатор пројекта за Роме, рекао је да је незапосленост највећи проблем ромске популације. Он је веома задовољан бројем заинтересованих за програм “Хелпа”, наводећи да су већ одржана два веома успешна састанка.

– Мислим да ће великом броју Рома који су почетници у бизнису, добро доћи помоћ, коју могу добити овим програмом. Сиромаштво се лечи само запошљавањем, а не социјалном помоћи – рекао је Митровић, наводећи да је у Чачку има око 6.000 Рома. Иначе, немачка организација ““Help – Hilfe zur Selbsthilfe”, која спроводи овај пројекат, прошле године организовала је неколико мотивационих радионица намењених ромској популацији.

За преузимање апликације заинтересовани се у Чачку могу обратити надлежнима у Градској управи за ЛЕР, као и код Мирослава Митровића. Рок за достављање пријава је 3. јул ове године, а они који уђу у други круг селекције биће обавештени телефоном најкасније до 15. августа.

В. Т.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.