Društvo

Помоћ пензионерима са најнижим примањима

Помоћ пензионерима са најнижим примањима

Пензионерима до краја ове године једна новчана помоћ, а следеће године две
АУТОР: Тањуг/

Пензионери са најнижим примањима у Србији до краја године неће добити једнократну помоћ, али ће наредне године она стићи и то два пута, наводе „Вечерње новости“.
Наводи се да ће износ од, како се процењује, 6.000 или 7.000 динара, добити пензионери са најнижим примањима, односно са чековима испод 32.285 динара, а на том списку је око 1,3 милиона корисника.

Подсећа се да су прошле године у новембру пензионери добили по 5.000 динара и очекивали су да ће помоћ стићи и ове јесени.

„Новости“ наводи да с обзиром на то да је недавно укинут Закон о привременом умањењу пензија и чекови су увећани, новца у државној каси нема и за новчану помоћ.

Момо Чолаковић из ПУПС рекао је том листу да „помоћ стигне већ на пролеће, а следећа на јесен“.

„Посебним чланом закона планиран је овај нови вид помоћи најстаријима. С друге стране, усклађивање пензија мора да постоји за све од најнижих до највиших износа, док о онима са најмањим чековима држава мора додатно да брине. Осим државе, мислим да би томе требало да се прикључе и локалне самоуправе“, сматра Чолаковић.
Наводи се да у недавно усвојеним изменама Закона о ПИО стоји да ће Влада утврђивати када је та помоћ неопходна за већину корисника, као и износ који ће им бити исплаћиван.

„Новости“ наводе да је у 2016. за једнократну помоћ за све пензионере издвојено око 8,5 милијарди динара, док је прошле године у ове сврхе из државне касе дато 8,85 милијарди динара.

Ало

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.