Selo

ПОНУЂЕНИ СИГУРАН ОТКУП И ДОБРА ЦЕНА

ФИРМА “ГЛОБАЛ СИСТЕМ КООПЕРАТИВА” ТРАЖИ КООПЕРАНТЕ ЗА КОРНИШОН

ПОНУЂЕНИ СИГУРАН ОТКУП И ДОБРА ЦЕНА

Представници фирме “Глобал систем кооператива” из Београда, уз подршку Центра за развој села Заблаће, прошле седмице у Мрчајевцима организовали су презентацију кооперантске производње корнишона за западноевропског купца. Презентација ове производње раније је одржана у неколико чачанских села – Заблаћу, Трбушанима, Доњој Трепчи…

Немања Јоксић, власник фирме “Глобал систем кооператива”, рекао је да су услови за произвођаче веома повољни, будући да ће откупна цена прве класе овог краставца бити 90, друге класе 40, а треће 13 динара по килограму, са плаћањем на седмичном нивоу, а предузеће финансира комплетну производњу у вредности од 800 евра.

– Ми финансирамо производњу до десет ари. Онима који имају могућности и радну снагу и за веће површине, гарантујемо откуп. Сви кооперанти имаће стручну подршку, а планирамо да по једног агронома ангажујемо за 30-50 произвођача, у зависности од локације на територији Чачка. Један од битних услова је да у близини засада постоји извор воде, јер је за ову културу потребно стално наводњавање, као и да се пољопривредници придржавају упутстава наших стручњака. Пре самог почетка заснивања засада и бербе, биће организована предавања и обука. Свима који буду произвели више од пет тона корнишона за испоруку, биће рефундиран новац за расад – објаснио је Јоксић и нагласио да је циљ дугорочна сарадња са кооперантима, јер за следећу годину је планирано проширење новим производима.

Он каже да је задовољан досадашњим интересовањем повртара. Циљ је да у првој години на чачанском подручју имају 200 коопераната, а према речима Јоксића, већ сада је око 100 потписаних уговора. Он је навео да његова фирма има око 2.000 коопераната у другим деловима Србије и да целокупна произвоња корнишона иде за сигурног купца из Немачке.

Своја искуства са овом производњом присутнима је пренео Марко Каран, млади агроном и пољопривредник из Босанске Градишке.

– За ову производњу важно је добро припремити земљиште и обезбедити доста “руку”, јер се ради о интензивном послу. Али, понуђена цена је можда тренутно најбоља у региону – рекао је Каран.

Снежана Марковић Ђуровић из Центра за развој села Заблаће изјавила је да за овај пројекат постоји подршка Града Чачка. Она је прецизирала да се ради са семеном “Рикцван” из Холандије и да је крајњи рок за пријављивање повртара до 1. марта.

– Када потпишу уговоре, пре производње расада, организоваћемо обуку о технологији производње, коју ће спроводити агрономи. Да би се постигао врхунски принос од овог хибрида, мора се поштовати препорука стручњака. Они који имају земљу и вољу, а тако буду радили, биће успешни. Град подржава ову причу, јер на овај начин помажемо мале произвођаче, који су и најугроженији – рекла је она и додала да је уговором предвиђено обавезно групно осигурање.

У Мрчајевцима је на презентацију дошло око 40 пољопривредника из тог и околних села. Судећи по бројним питањима присутних, интересовање постоји. Милољуб Раленац из Катрге, који већ 13 година производи корнишон за разне откупљиваче, сматра да су понуђени услови добри.

– Производим корнишон на десет ари, три члана породице су стално у берби. Ови услови су добри, али сви морају да схвате да је неопходно доста рада. Нема славе и славља, кад почне берба – каже Раленац.

За све додатне информације и пријављивање, заинтересовани се могу обратити Центру за развој села Заблаће, тел. 063 607 673/ 5813 404.

В. Т.

 

 

Оставите одговор