G.Milanovac

Посета Краљевини Норвешкој

19399977_1903281829925437_3048544199015393406_nПосета Краљевини Норвешкој

Председник општине Горњи Милановац Дејан Ковачевић боравио је претходне седмице у тродневној службеној посети Краљевини Норвешкој. У делегацији су били и директор Музеја Александар Марушић, општински правобранилац Марија Филиповић, начелница Одељења за друштвене делатности Сандра Раловић и четрнаесторо деце из наше општине. Млади из наше општине, који у Норвешкој бораве у оквиру програма размене и пројекта „Разумевање је сећање“, остају у Норвешкој до 28. јуна.

У Салтдал селу обишли су Музеј „Крвавог пута“, пута који су градили југословенски заробљеници. У месту Далмовика делегација Горњег Милановца положила је венце на споменик српским жртвама. Венац је положила и амбасадорка Републике Србије у Краљевини Норвешкој Сузана Бошковић Продановић. На ратном гробљу Ботн почива 1911 српских жртава и поред делегација из Србије, венац је положио и краљ Норвешке Харалд V. Након тога, у Националном парку „Сторјорд“ председник општине Дејан Ковачевић присуствовао је ручку који је организовао краљ Харалд V.

Другог дана посетили су братску комуну Вефсн. Градоначелник Јан Арне Ловдахл уприличио је вечеру где су гости били представници околних градова и гости из Србије.

Трећег дана посете наша делегација узела је учешће у „Националном обележавању“, у част сећања на југословенске ратне заробљенике депортоване у Норвешку за време Другог светског рата. Ишли су линијом „Крвавог пута“, где је 682 наших земљака положило живот, дуж којег су открили шест табли о историји „Крвавог пута“. Марш мира завршен је на планини Корген, где је откривена последња табла.

Још једном је потврђено велико пријатељство Србије и Норвешке, Горњег Милановца и Мушјена.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.