Društvo

ПОСЕТА ПРЕДСЕДНИКА СУБНОР-а СРБИЈЕ ЧАЧКУ

ПОСЕТА  ПРЕДСЕДНИКА  СУБНОР-а  СРБИЈЕ  ЧАЧКУ

 

Председник Републичког одбора Савеза удружења бораца Народноослободилачког рата Душан Чукић одржао је 5. септембра састанак са руководством чачанске организације СУБНОР-а. Приликом посете Чачку Чукић се сусрео и са градоначелником Милуном Тодоровићем

 

Руководство чачанске организације СУБНОР-а имало је 5. септембра испуњен радни програм. Најпре је у селу Милићевцима, на месту Прокоп, обележена 77. годишњица окршаја који су партизани Љубићког батаљона Чачанског партизанског одреда Др Драгиша Мишовић водили са окупаторским војницима. Након полагања венаца, говорио је Боле Лукић, председник Општинског одбора СУБНОР-а. Он је подсетио на ратни догађај у којем су вермахтовци имали осам палих војника. Такође је казивао и о одмазди коју је окупатор предузео. Половином септембра 1941, у име немачке војне команде за Србију, генерал Беме је потписао својеврсну објаву рата селима Љубићког среза. У бомбардовању и гранатирањима, Милићевци и околна села имали су цивилне жртве. Код споменика на Прокопу присутнима се обратио Душан Чукић, председник СУБНОР-а Србије. Он је похвалио активности Борачке организације у Чачку. Истакао је важност борачких удружења обједињених у СУБНОР-у. Као нестраначке, те организације оријентисане су на чување борбених и патриотских традиција НОР-а, рекао је Чукић. Изнео је податак да дотични савез броји око 140.000 чланова, као и оцену да држава у новије време показује потребан слух за деловање борачких организација. У име Милићевчана представнике СУБНОР-а је поздравио Велисав Танасковић.

У Прислоници, у Васовића забрану, на месту где је у августу 1941. године основана Пета чета Љубићког батаљона, и где постоји спомен обележје, положени су венци. О учешћу Прислоничана у Народноослободилачком рату казивао је мештанин Радован Шкипић. О десетинама палих бораца говорио је поименице. Нагласио је значајан борбени удео који су у саставу Друге пролетерске бригаде остварили прислонички партизани из редова Другог (Чачанског) батаљона. Потом је, код споменика Милутина Ђоковића Пирга, солунског борца и председника Народноослободилачког одбора из 1941. године, говорио и о актуелним напорима које Прислоничани улажу на унапређењу сеоске инфраструктуре и побољшању услова живота и рада у свом месту.

Током посете Чачку, председник СУБНОР-а Србије Душан Чукић састао се и са градоначелником Милуном Тодоровићем. Боле Лукић и београдски гост упознали су челног човека Чачка са деловањем и делокругом Борачке организације на локалу, али и са тешкоћама и ограничењима у раду. Градоначеник је изразио разумевање за активности СУБНОР-а и обећао је извесне видове и облике потпоре.

Приликом посете Чачку Чукићев тим сарадника сачињавали су   потпредседник СУБНОР-а Србије Жељко Зиројевић, секретар Републичког одбора Томица Милосављевић и стручни сарадник Братислав Храстински.

Наведеним скуповима присуствовали су и представници борачких организација Драгачева и таковско-рудничког краја.

 

Братислав Јевтовић

Фото: Мирослав Бојовић


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.