Kulturni vodič

ПОСЛЕДЊА ДЕЦЕНИЈА САВЕ ШУМАНОВИЋА

ПОСЛЕДЊА ДЕЦЕНИЈА САВЕ ШУМАНОВИЋА

У годинама када се не одржава Меморијал, Уметничка галерија “Надежда Петровић”, осим праћења савремене ликовне сцене, представља и поједине легате и стваралаштво великана наше уметничке прошлости. Након Милана Коњовића и Милене Павловић Барили, презентованих у ранијем периоду, од 27. априла до 20. маја, пред чачанском публиком наћи ће се и избор дела Саве Шумановића из Галерије слика “Сава Шумановић” из Шида, рекла је данас Милица Петронијевић, директорка чачанске Уметничке галерије на конференцији за новинаре приређеној тим поводом.

SAVA SUMANOVIC KZN 002

Изложба “Последња деценија Саве Шумановића” обухвата дела настала у  најплодоноснијем стваралачком периоду сликара, од 1932. до 1942. године, када је уметник боравио у Шиду, у коме је трагично и завршио свој живот, стрељан након немачке рације. Аутор поставке је Весна Буројевић, директорка Галерије слика “Сава Шумановић” у Шиду, која је за чачанску изложбу одабрала 28 дела. Међу њима ће бити и чувено “Ашиковање на месечини”.

 

 

За реализацију изложбе у Чачку задужен је кустос Даниел Микић, који је истакао да опус Саве Шумановића, великана српске уметности 20. века, броји 410 слика и цртежа и других дела, и да “овог уметника и његову филозофију сликарства треба гледати и тумачити као одвојену личност од времена у коме је живео”.

sava-5105-sredjenoУ настојању да подстиче културу памћења и утиче на формирање личности, едукује будућу галеријску и музејску публику, биће организоване и бројне радионице везане за ову поставку, које ће водити кустоси Марија Радисавчевић Раковић и Драгана Божовић, која их је осмислила и уназад неколико година успешно их реализује са нашим најмлађим суграђанима. Већ 1. и 2. маја у 18 часова у Уметничкој галерији биће одржане прве радионице за децу које ће бити прилагођене узрасту полазника.

 

sava-5115-sredjenoИзложбу “Последња деценија Саве Шумановића”, која је бити отворена у четвртак у 20 часова, пратиће и филм о уметнику, а све време трајања изложбе биће обезбеђено стручно вођење кроз поставку и приказивана видео хронологија о раду Саве Шумановића.

Подршку за организовање ове изложбе Уметничкој галерији “Надежда Петровић” пружили су Град Чачак, МУП, “Дунав осигурање” и медији. Опширније о изложби, радионицама и значају Саве Шумановића у српској ликовној уметности у наредном броју нашег листа.

З. Л. С.

sava-5130-sredjenoПРОДУЖЕНО РАДНО ВРЕМЕ 

Радно време Уметничке галерије “Надежда Петровић” током ове изложбе биће радним данима од 10 до до 20 часова, а празницима и сваког викенда од 15 до 20 часова. Цена улазнице за појединачне посете је 200, а за групне 100 динара. Накнадно ће бити одређени дани и за бесплатне посете.  

sava-5139-sredjeno

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.