Grad

ПОТПИСАН СПОРАЗУМ О ОСНИВАЊУ СОЦИЈАЛНО-ЕКОНОМСКОГ САВЕТА ГРАДА ЧАЧКА

 

 

Тренутно ниједна приватна чачанска фирма нема синдикат

Социјално-економски савет чиниће по три предствника Градске управе, синдиката и привредника. Решаваће проблем запослених и послодаваца и сви ће у томе равноправно учествовати. Први корак је начињен. Представници градске власти, синдиката и привредника потписали су 28. фебрура, споразум о оснивању Социјално-економског савета.

– Крајње је време да послодавци схвате улогу синдиката. Нема их ниједна приватна фирма у Чачку. Уколико постоје, основани су пре приватизације. Синдикат није Бабарога, него партнер који сарађује и решава проблем запослених и послодаваца. Он је основа за преговарање и стварање социјалног дијалога – подсетио је Слободан Јелић, председник Савеза самосталних синдиката Чачка. Проблеми са којима се данас запослени највише суочавају су мале плате и услови рада. Многи радници раде на одређено, што може да буде велика препрека и за решавање важних животних питања. Јелић наводи пример компаније “Слобода”, у којој ради 1.070 стално запослених. Осталих 1.500 људи није у сталном радном односу.

Потписивање споразума је показатељ добре воље да, уз помоћ градске власти, запослени и остваре своја основна права.

– Форум привредника, који обједињује више од 70 одсто приватног сектора, настоји да побољша услове живота радника, њихових породица и свих Чачана. Савет ће нам омогућити да равноправно решавамо проблеме са којима се тренутно суочавамо и оне који нас тек очекују. Послодавци су свесни да су синдикати потребни и они ће заживети. До сада их није било и због неког страха. Сви смо ми доста уложили у стварање приватних фирми. Нико не воли да дође неко са стране и да на било који начин управаља њима. Није то страх који не може да се превазиђе, али сви морамо знати шта су приватни капитал и предузећа. Синдикати у приватним фирмама су више непознаница, него реалан проблем. Али, нико није ни раније забранио њихово оснивање. Морамо да се мењамо и у том погледу – сматра Зоран Томашевић, председник Форума привредника.

Слободан Јелић, Зоран Томашевић и Милун Тодоровић

Свако време наметало је друге услове и улогу синдиката. Данас могу бити и важан партнер у развоју капитала.

– Највећа забуна је неинформисаност о томе шта су синдикати. Они не смеју да буду страна тела. Никада није касно. Заједно ћемо да решавамо све изазове и оснивање Социјално-економског савета је први корак. Радници морају да остваре сва права која им законски припадају – рекао је Милун Тодоровић, градоначелник Чачка.

После потписивања споразума о оснивању Социјално-економског савета, предстоји пријава у Министрству за рад, социјална и борачка питања, а потом упис у Агенцију за привредни регистар. Биће изабран и председник, што ће најавити почетак његовог рада.

 

Оставите одговор