Aktuelno

ПОЉОПРИВРЕДНИЦИ СЛОВЕНИЈЕ ПОСЕТИЛИ ЧАЧАК, ДРАГАЧЕВО И АРИЉЕ

ТРАСИРАН ПУТ БУДУЋЕ САРАДЊЕ!

Slovenci u Gradu CackuУ организацији Еколошког друштва “Драгачево“ и  Удружења пољопривредника Драгачева из Гуче, у Чачку, Драгачеву и Ариљу, од 24. до 26. марта, боравила је група од 40 пољопривредника и представника Синдиката пољопривредника Словеније. Након посете Земљорадничкој задрузи “Чачанска јабука” у Доњој Трепчи, за словеначке пољопривреднике уприличен је специјални пријем у згради локалне самоуправе у Чачку. Проф. др Радош Павловић, заменик градоначелника Чачка, заједно са својим сарадницима, упознао је госте  са пољопривредним потенцијалима чачанског краја. Након дружења у “Босиљку”, гости из Словеније су уживали у чарима драгачевског и ариљског краја.

У  Дому културе у Гучи, госте из Словеније је песмом дочекала женска певачка група “Драгачевке“, представљајући богату народну музичку традицију драгачевског краја. Добродошлицу им је пожелела др Зорица Ковачевић, заменик председника СО Лучани. Гости из Словеније су, између осталог, посетили Туристичку организацију Драгачева (где су добили поклоне и туристичке публикације о Србији, Драгачеву, Гучи и Драгачевском сабору трубача на словеначком и српском језику), Музеј Драгачевског сабора трубача, Удружење самоуких сликара и вајара Драгачева у Гучи и више пољопривредних газдинстава у драгачевским селима.

Slovenci u Vajatima(1)Словенци су посетили и породично чачанско-швајцарско предузеће “Басна“ у драгачевском селу Вича, где су пре неколико година започета истраживања, а након тога и производња биоугља, агроугља и роштиљског брикета. Биоугаљ је нови производ у Србији, који је регистровало управо предузеће “Басна“ и користи се као додатак у сточној храни за боље здравље животиња, док се агроугаљ употребљава у пољопривредној производњи за поправљање квалитета земљишта, исхрану биљака и органску производњу хране.

Посебне импресије Словенци су понели из Туристичког насеља „Вајати“, у селу Горња Краварица, у власништву породице Радичевић. Гости из Словеније су били пријатно изненађени уређењем и опремљеношћу „Вајата“, који имају највећу категорију смештаја у сеоском туризму Србије. Словеначки пољопривредници су на крају свог боравка у Драгачеву посетили „Агромобил“ у Гучи, предузеће које је основао Ратко Вукићевић, а сада га воде његови синови Коста и Милош. Предузеће се бави организацијом производње, чувањем, дорадом и продајом семенског и меркантилног кромпира.

Председник Синдиката пољопривредника Словеније Антон Медвед је на крају стручне посете западној Србији истакао да му је изузетно драго што су пољопривредници Словеније имали прилику да упознају вредне житеље живописних села западне Србије и са њима размене искуства.

Slovenci u malinjaku– Синдикат пољопривредника Словеније је кровна организација пољопривредника на подручју целе Словенији и окупља више од 3.000 пољопривредних газдинстава. У саставу наше делегације се налази 40 пољопривредника и стручњака из читаве Словеније. Овде смо пуно тога чули, видели, научили, доживели и свуда смо пријатељски дочекани и испраћени. Имамо пуно могућности за сарадњу, почев од помоћи у организовању Синдиката пољопривредника у Србији, па до размене знања и искустава у производњи и продаји пољопривредних производа. Позивамо српске пољопривреднике и стручњаке да посете Словенију.

– Драго ми је да смо у стручној посети имали чланове и руководство Синдиката пољопривредника Словеније, као једну узвратну посету нама у Србији. Трудили смо се да представимо западну Србију у најбољем светлу од села и градова, пољопривреде, културе до туризма. Договорили смо се да наставимо сарадњу кроз даље међусобне посете и размене информација и знања – рекао је Душан Р. Ивановић, организатор стручног путовања.

Опширнији текст  о посети словеначке делегације прочитајте у сутрашњем броју „Чачанског гласа“.

В. С.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.