Društvo

ПРАЗНИК ИСУСОВОГ НАЈВЕРНИЈЕГ ПРИЈАТЕЉА

ПРАЗНИК ИСУСОВОГ НАЈВЕРНИЈЕГ ПРИЈАТЕЉА: Избегавајте смех и шалу, али обавезно ИЗГОВОРИТЕ ОВЕ ТРИ РЕЧИ
Српска православна црква и верници данас славе сећање на Светог Лазара Четвородневног, светитеља много познатијег по свом „главном“ празнику – Лазаревој суботи.

Извор: Дневно.рс

Свети Лазар четвородневни живео је обичним животом у Витанији са сестрама Маријом и Мартом, када се изненада разболео и умро.

Чувши плач сестара, Исус, који је био на путу за Јерусалим, дође у Витанију где је Лазар већ четири дана био сахрањен. Према хришћанском веровању, Исус је дошао до гроба, наредио да се склони гробни камен и позвао Лазара да изађе, што је он и учинио, сав увијен у погребне покрове. Читав догађај је детаљно описао Свети Јован у свом Јеванђељу.

Овај догађај сматра се у хришћанству победом живота над смрћу и наговештај Христовог страдања и васкрсења, у коме је основа новозаветне вере. То последње чудо Христово, јер је убрзо по доласку у Јерусалим ухапшен и након голготе разапет на крст.

Лазар је, након оживљавања, према предању, живео још тридесет година као епископ на Кипру. Кажу да се више никада није насмејао, вечито жалећи за распетим Исусом. Још и данас у народу се каже да на овај празник сви треба да буду озбиљни и да избегавају шалу и смејање, па тако не би вређали светитеља и његову вечну тугу.

Спомен на Светог Лазара Четвородневног слави се од првих дана хришћанства. И његово име има јаку симболику – на јеврејском језику “Ел-азар” значи “Бог је помогао”, а ове речи често се изговарају на данашњи празник у разговору у сећање на Лазарево васкрсење и за здравље и срећу садашњих верника.

Главно празновање Светог Лазара Четвородневног пада у Лазареву суботу, што је дан када га је према предању Исус подигао из мртвих. На данашњи дан, црква обележава пренос његових моштију са Кипра у Цариград.

Када после скоро 1000 година откопан Лазарев гроб у граду Китији на Кипру, откривена је мермерна плоча на којој је једноставно писало: “Лазар Четвородневни, пријатељ Христов”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.