Kultura

ПРВА НАГРАДА ЗОРИЦИ ЛЕШОВИЋ СТАНОЈЕВИЋ ЗА ПЕСМУ „СВЕТА ЗЕМЉО НЕЗАБОРАВА“

На свечаности одржаној у петак, 21. септембра, на Малу Госпојину, у Центру за културу и образовање у Раковици, новинарки и песникињи из Чачка Зорици Лешовић Станојевић уручено је признање као победнику 8. Међународног сабора духовне поезије за песму „Света земљо незаборава“.

 

Конкурс организују Књижевно друштво Раковица и Центар за културу и образовање у оквиру тродневних Духовних свечаности посвећних манастирској слави и рођењу Пресвете Богородице. Свечано проглашење резултата конкурса одржано је након Свете литургије у манастиру Раковица и помена блаженопочившим српским патријарсима Димитрију и Павлу. Духовне свечаности одржавају се с благословом Његове светости патријарха српског Иринеја и уз подршку Удружења књижевника Србије и САНУ.

На овогодишњи анонимни песнички конкурс приспеле су 263 песме из земље и иностранства, а жири, који су чинили књижевници Петар Жебељан, председник, Душко М. Петровић и свештеник Немања Калем, оценили су да је по квалитету приспелих рукописа, надмашио неке претходне“.

У образложењу жирија о првонаграђеној песми председник Петар Жебељан је истакао да је реч о „снажном емотивном обраћању пострадалом завичају… Песникиња није робовала некој познатој песничкој форми, већ је написала стихове по налогу душе, срца и ума… Многи стихови ове песме имају пророчко значење, згуснути пословични исказ и значајну уметничку вредност“. Песникиња, поред осталог, пише: „Света земљо незаборава,/ раздерана образа, срца живих рана,/ у теби још корен жили/ у теби још цвета грана./ Тишина је оков, а заборав клетва/ Без корења нема плода/ Јалова је нада жетва…/ Згажене светиње, стиже ли нас казна?“

Награду чине Плакета Центра за културу и образовање, златник са ликом Светог Саве и Зборник 8. Међународног духовног сабора, у коме су штампане награђене и похваљене песме, као и Венац одабраних, уручио је председник Одбора Радомир Ракић. У свечаном програму учествовали су хор МШ“Даворин Јенко“, ансамбл „Бели анђео“, драмска уметница Весна Станковић, а стиховима су се, поред награђених, огласили и песници гости из Енглеске, Италије, Русије и Чешке.

Награђена песма, по речима ауторке, настала је пре више од две деценије, први пут је јавно читана током „Ратног Дисовог пролећа“ у Чачку 1999. године, похваљена је 2015. године на међународном конкурсу у Барајеву, а биће објављена у првој збирци поезије ове чачанске новинарке и поетесе, која ће ускоро бити објављена.

Њене песме уврштене су ове године у Антологију о Џемсу Џојсу Удружења писаца “Звездани колодвор“ и у Зборник у Андрићграду у Вишеграду.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.