Obrazovanje

Прво место студентима ФТН за најбољу студентску идеју

Прво место студентима ФТН за најбољу студентску идеју

Студенти информационих технологија на Факултету техничких наука у Чачку, Лазар Дражевић и Игор Радовановић освојили су прво место за најбољу студентску бизнис идеју на регионалном такмичењу одржаном у Крагујевцу. Они су награђени студијском посетом универзитету у Аустрији за три члана тима, у вредности од 1.500 евра, а уједно су обезбедили пласман на национално такмичење.
На такмичењу које финансира Европска унија у оквиру Еразмус плус програма учествују сви универзитети у Србији. На регионалном такмичењу у Крагујевцу учествовало је 12 екипа са скоро свих факултета који припадају Универзитету у Крагујевцу.
-Пријавили смо се за такмичење са идејом да осмислимо веб платформу која ће студентима за време студија олакшати потрагу за обављање праксе или доласка до посла. Познато је да студентима увек недостаје новца, да имају недовољно практичних знања и да тешко долазе до посла после завршеног факултета. Ово је наш покушај да те проблеме олакшамо и ублажимо. То ће бити студентска веб палтформа која се зове Студентски сервис Србије где ће студенти креирати своје налоге, остављати податке о себи, својим знањима и вештинама које ће бити доступне привредницима, рекао је Лазар Дражевић, студент ФТН-а из Горњег Милановца.
Лазар и Игор су током првог дела такмичења развили пословни модел и почетни интерфејс који су успешно представили кроз презентацију пред жиријем. На националном такмичењу учествоваће 14 најбољих идеја студената из целе Србије, а до тада планирају да у потпуности ураде веб платформу.
– Знања која смо стекли на факултету омогућила су нам да изађемо са једном оваквом идејом и да целу замисао реализујемо. Желимо да успоставимо сарадњу са Научно технолошким парком у Чачку који нам је доста помогао у самом концепту бизнис плана, рекао је Игор Радовановић, студент ФТН-а из Пожеге.
Подршку студентима у реализацији идеје пружали су асистенти и професори: Лидија Пауновић, Данијела Милошевић и Небојша Станковић.
-Мени је било задовољство да сарађујем са колегама. Целокупна идеја коју су имали је сјајна, као што се и показало. Ми смо то представили на прави начин и успех који су студенти постигли био је резултат напорног рада. Приказали су и себе и факултет на најбољи могући начин. Са наше стране стизале су сугестије и предлози у смислу како би то било прихватљивије за само такмичење и саму реализацију пројекта, каже Лидија Пауновић, асистент на ФТН.
Декан ФТН професор Небојша Митровић није крио задовољство успехом својих студената који су ставили круну на успешну школску годину у којој су студенти на више такмичења остварили више него одличне резултате.
-Такмичење за најбољу студентску идеју Универзитета у Крагујевцу већ неколико година спроводи професорка Весна Мандић. ФТН је пре две године стигао до трећег места са својом екипом, прошле године смо код Развојне агенције Србије стигли до прве награде. Тај тренд задржавамо овим првим местом, на шта смо поносни. Све ове идеје које реализују студенти и професори у тимовима последњих неколико година припадају области информационих технологија, што је тренд свуда у свету. Трудимо се да пратимо светске трендове, а овим наградама мислим да то и радимо на прави начин. Игор и Лазар су на ову школску годину ставили „шлаг на торту“. Током целог пролећа имали смо велики број такмичења на којима су студенти показали одличне резултате. Пред њима је национално такмичење и гледаћемо да им помогнемо на сваки начин јер ће сигурно бити далеко већа конкуренција, рекао је декан проф. др Небојша Митровић.
Такмичење за најбољу студентску идеју покренуто је у оквиру IF4TM пројекта којим координира Универзитет у Крагујевцу и спроводи се у партнерству са још 17 партнера из шест земаља, а који финансира Европска Унија у оквиру Еразмус плус програма. Такмичење се реализује кроз седам локалних такмичења у Крагујевцу, Београду, Новом Саду, Нишу, Новом Пазару и Зрењанину и кроз организацију финалног такмичења у Привредној комори Србије

Оставите одговор