Selo

Представљене државне и градске мере за пољопривреду

 

– Чланице регистрованих пољопривредних домаћинстава имаће плаћено породиљско одсуство, а добијаће и повољније кредите. – Будућност Србије је у производњи јагодичастог и бобичарстог воћа. – Од наредне године биће усаглашени цена и квалитет млека, најавио министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

– Поново ћу доћи у Чачак. Милина је радити са људима који знају шта хоће, имају енергије и ми ћемо их подржати – изјавио је министар пољопривреде, после састанка са чачанским произвођачима и градским руководством. Пре доласка у Чачак, Недимовић се 12. марта састао и са ивањичким и драгачевским пољопривредницима. На тим скуповима представљене су аграрне мере Министарства пољопривреде за 2017.DSCN4394

– Најзаступљенији су воћарство и сточарство, али смо се потрудили да сви буду задовољни. Посебну пажњу посветићемо и пољопривредницама. Први пут чланице регистрованих пољопривредних домаћинстава имаће паћено породиљско одсуство. Ову меру спроводићемо у сарадњи са Министраством рада. Жене које се баве пољопривредом моћи ће да узму кредите по повољнијој каматној стопи, свега један одсто. Подстицаћемо и воћарство које је перспектива Србије, посебно производња јагодичастог и бобичастог воћа – навео је Недимовић. Драгачевским и ивањичким воћарима најавио је и оснивање посебне радне групе коју ће чинити произвођачи и откупљивачи малина. Држава не може да одреди заштитну цену малине и задатак посебне радне групе биће да створи повољнији амбијент малинарима за откуп и пласман производа. Министарство пољопривреде отворено је за све, посебно задругаре. Њима су намењена већа средства, а најбољи пример је ариљска задруга „Еко воће“. Произвођаче који су претрпели штете од мраза и снега Недимовић је подсетио да Министарство пољопривреде има мере за осигурање усева.

DSCN4385
Професор др Радош Павловић

 

Све мере градске управе усаглашене су са Министарством пољопривреде. Највећа пажња посвећена је најзаступљенијим гранама, воћарству и повртарству, али и сточарству и ратарству.

– Јединствени смо и по мери откупљивања пољопривредног земљишта. Помоћићемо произвођачима да превазиђу тешкоће због уситњених поседа. Само на великим имањима могуће је применити све савремене агротехничке мере – напоменуо је професор др Радош Павловић, заменик градоначелника Чачка.

Оставите одговор