Представљен четврти том “Обреновића”

18193032_1351615308247831_2866171597253981889_oВелики рад, труд и пожртвовање су уложени у пројекат “Обреновићи у музејским и другим збиркама Србије и Европе”, почев од организације два стручна скупа у нашој галерији па све до реализације четири тома ове стручне каталошке публикације. Сва четири тома чине већ позамашну едицију која пописује заоставштину династије Обреновић. Први том је објављен, сада већ далеке, 2013. године а наредна три тома су усаглашеног визуелног идентитета и обима, са нашим првенцем.
Четврти том, синоћ су одабраним речима похвалили др Игор Борозан, један од рецензената, и др Сузана Рајић, историчар, који се највише бави периодом 19. века и Обреновићима. Један од уредника сва четири тома Александар Марушић, поновио је још једном зашто је Музеј упутио циркуларно писмо свим установама културе, са позивом да учествују у оваквом пројекту и подсетио на реализацију од скромног почетка до већ четвртог тома. Најавио је и пети том, који ће се са сигурношћу реализовати, јер је Министарство културе одобрило средства за наставак пројекта. Истакао је улогу другог уредника Ане Боловић и свих оних који на пројекту сарађују а нарочито свих младих људи који су аутори радова од првог до четвртог тома.
Др Игор Борозан, још једном је истакао да велике идеје најчешће потичу из малих средина и да због тога није изненађујуће што се једна млада и мала установа каква је наша, прихватила овако великог задатка. Истакао је да се као историчар уметности, сваки пут изненади новим подацима које може у “Обреновићима” да пронађе а који су заиста значајни за даља истраживања. Борозан је посебно истакао поједине радове, нарочито оне које се баве страним збиркама, какав је рад мр Снежане Цветковић из Смедерева о Иванки и Бијарицу или о јавним збиркама Беча, историчара Златана Стојадиновића и сл.
Др Сузана Рајић, истакла је да истражујући 19. век и многе светске архиве, наилази на обиље података, а ипак јој “Обреновићи” донесу нову димензију и визуелно поткрепе већ добро познате чињенице или донесу неке нове.
Од почетне идеје и предлога историчара Борисава Челиковића да се реализује овакав пројекат и поверења да тим наше установе може да изнесе пројекат за који стручна јавност сматра да је капитални, можемо рећи да се већ сада радујемо реализацији наредних томова, да установе културе и научни радници сада, не само по позиву уредника већ и сами желе да буду део “Обреновића”, што уредницима публикације олакшава реализацију пројекта, а свакако још много тога треба да се истражи и прикаже, нарочито архивске збирке многих установа, приватне колекције и стране збирке.
Музеј се посебно захваљује на сарадњи свим ауторима, а посебно рецензенту др Милошу Тимотијевићу, штампарији “Lenex“ и дизајнеру Вељку Тројанчевићу, који је омогућио да “Обреновићи” осим садржајем и визуелним идентитетом парирају много већим пројектима.

Фото: Саша Савовић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.