Aktuelno

Представљен CD Асима Сарван и архимандрита Тимотеја  

„У ВРЕМЕ ОНО …“

Музички албум, чији су аутори Асим Сарван и архимандрит Тимотеј из Овчарског манастира Вазнесење, под називом, „У ВРЕМЕ ОНО …“, представљен је у суботу, 23. фебруара, у организацији Удружења „Ирмос“, које воде  вероучитељ Ирена Чоловић и Немања Милетић. Издавач је манастир Вазнесење са благословом Жичког епископа, господина Јустина, а представљању албума присуствовали су припадници свештенства и монаштва. Свечана сала Дому ученика у Чачку била је претесна да прими све љубитеље духовне музике и поштоваоце двојице аутора, који су сваки на свој начин, креирали овај музички албум. Осећање узвишености и благослова пратило је све присутне ове вечери.

Отац Тимотеј је углавном писао стихове, прву збирку песама објавио је 2011. године, и тада је почела сарадња са Асимом Сарваном који је долазио у манастир и боравио у њему.  Сарван је компоновао музику, али су његови стихови прве песме „Сило Небесна“. Завршна песма на албуму је „Хрисос Воскресе“, а ту су и песме посвећене владики Николају, манастирима, На Дрини ћуприји… Две песме снимљене су у пратњи хорског појања чланова Удружења љубитеља манастира Вазнесење. из Чачка.

Насловна песма „У време оно…“, названа по уводној сентенци из библијске књиге Постања, по речима архимандрита Тимотеја, говори о настанку комплекса Овчарско-кабларских манастира у време доласка исихаста са Синаја, оних, који се баве молитвом Исусовом, а тражили су мирна, скривена и неприступачна места за своје молитве.

-На албуму се налази десет песама које имају духовну димензију… Асим и ја сматрамо да је врхунски то што смо успели да неки савремени звук прилагодимо религиозној тематици. Кад је неколико њих чуло песму „Северни ветар“, рекли су, ово може да се слуша било где и да нико нема проблем што је тематика религиозна, јер нема звук богомољачке мелодије. То су религиозне песме, , а што се тиче саме цркве, цркава је увек неговала слободу мишљења и развоја личности, тако да све ово што смо написали и музика коју смо радили, не излази из тих оквира. Ми смо чак то послали и у Краљево у епархију да владика благослови. Охрабрили су нас и верници који долазе у манастир и који су слушали то што смо урадили – рекао је, поред осталог, архимандрит Тимотеј.

Ово је први музички пројекат овог типа у нашем крају и први заједнички рад једног монаха и професионалног музичара, члана познате групе „С времена на време“, чије је познате песме Сарван неизоставно певао заједно са публиком. Интервју са Асимом Сарваном доносимо у наредном броју „Чачанског гласа“.

З. Л. С.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.