Grad

ПРЕКРШАЈНИ СУД У ЧАЧКУ ЗА СТРАТЕГИЈУ ТРАНСПАРЕНТНОГ И ДОСТУПНОГ СУДСТВА

ДАН ОТВОРЕНИХ ВРАТА

Руководећи се стратегијом Министарства правде и Високог савета судства о транспарентности и доступности судства и ефикасности судског поступка, у Прекршајном суду у Чачку, у петак, 8. јуна, од 12 до 13 часова, организован је “Дан отворених врата”. Председница Прекршајног суда Данка Ђорђевић Грујичић, судија и ПР Бранка Митровић и секретар суда Ивана Рајковић, организовале су ову манифестацију у циљу информисања грађана и непосредног упознавања са радом суда и правима и обавезама у остваривању судске заштите. Предочени су подаци важни за упознавање ове делатности, као и постигнути резултати. Манифестација се организије последње две године.

Ове године “Дан отворених врата” реализован је у сарадњи са Канцеларијом за младе, која је организовала посету ученика виших разреда средњих школа и Удружења хранитеља Моравичког округа “Детелина са четити листа”, чији су штићеници, такође, били међу посетиоцима Прекршајног суда. Један од циљева тог дана био је и упознати младе са свим чињеницама које би им могле бити од значаја приликом опредељивања за будућу професију.

-Сматрали смо да је то важно и због чињенице да млади и високообразовани људи у великој мери напуштају земљу, а старосна структура у правосуђу је висока. Просечна старост судија у нашем суду је 52,3 године, а свих запослених 47,7 година. Ситуација ни у осталим првостепеним судовима у Србији није другачија, а по правилу, млади правници управо ту започињу своје каријере. Ми ћемо подржавати сва настојања надлежних органа Републике Србије да се створи што повољнија клима за школовање, праксу и запошљавање младих, како би се искористили њихови потенцијали на најбољи могући начин – рекла је ПР Бранка Митровић и навела неке резултате рада у овој години.

Бранка Митровић, Данка Ђорђевић Грујичић и Биљана Мајсторовић

У Прекршајном суду у Чачку судијску функцију тренутно обавља 11 судија, током ове године двоје је пензионисано, девет судија је у седишту суда у Чачку, а двоје је у Одељењу у Гучи. Подаци за 2017. годину говоре да је у поступању био 17.201 предмет, а решено их је 10.512.  Судије су просечно годишње задуживане са око 750 редовних предмета, уз додатне предмете у којима поступају по замолницама других судова. У прва три месеца ове године примљено је 1.908 предмета, решено је 2. 449, а укупно у поступању је 8.597 предмета. У тежњи да се извршни поступак учини што ефикаснијим, што је и основно упутство и смерница приликом рада на испуњавању услова у поступку придруживања ЕУ у поглављу 23, Прекршајни суд у Чачку био је један од првих, који је годишњим распоредом одредио посебног извршног судију, који поступа по предметима у извршном поступку, ради ефикаснијег окончавања прекршајног поступка. Наплаћени новчани износи од казни за саобраћајне и остале прекшаје у 2017. години износили су близу 112 милиона динара, а у првом тромесечју ове године око 31 милион. Треба нагласити да сви ови приходи припадају републичком буxету.

Десеторо младих који намеравају да упишу Правни факултет, било је у прилици да са секретаром Прекршајног суда Иваном Рајковић, која има статус судијског помоћника, сазнају који то пут морају да прођу да би постали судије. Међу заинтересованим ученицима била је први пут у Прекршајном суду и матуранткиња Гимназије Мирјана Врећо, којој је, како каже, “једини план у животу” да упише Правни факултет у Београду, увидела је да је пут до звања судије врло дуг, тежак и напоран, али ће бити упорна и потрудиће се да једног дана буде баш овде.

Зорица Лешовић Станојевић

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.