Obrazovanje

Продужен упис до 14. јула

У уторак, 4. јула, почео је упис на чачанску Високу школу техничких струковних студија. Требало је да траје три дана, али је руководство Школе одлучило да будућим студентима да још времена. Један од разлога су и финансије. Матуранти средњих школа и будући бруцоши имали су у последње време велике трошкове.

DSCN5341

– Водили смо рачуна да сви кандидати који су се пријавили за студије на нашој Школи, изађу на пријемни испит. Ако нису могли одмах да плате полагање, сачекали смо их неколико дана. Школовање на факултетима у Србије сада је скупље него раније. Требало је издвојити око 10 хиљада динара за полагање пријемног испита, упис, осигурање… Већи трошак имали су кандидати који су полагали пријемни на два или више факултета. На појединим факултетима будући бруцоши су плаћали и здравствени преглед – каже др Ивана Крсмановић, професорка енглеског језика на ВШТСС Чачак. После полагања пријемног у првом року, на Високој школи остало је двадесетак слободних места за буxетске и довољно за самофинасирајуће студије. Будући бруцоши били су најзаинтересованији за нови студијски програм – информацине технологије. Ове године забележено је веће интересовање за производно машинство. Смерови електроенергетика и графичка техника увек су привлачили будуће студенте.

– Бавим се веб дизајном, зато сам се одлучила за информационе технологије. Мало сам старија од осталих бруцоша и то је превагнуло да упишем ВШТСС. Информационе технологије су сада врло тражене у Србији, ја већ радим, а надам се да ћу наћи запослење и после студија – речи су Александре Повреновић из Горњег Милановца, бруцоша Високе школе.

У Школи је остало места и за упис кандидата који су положили пријемни на другим техничким факултетима. Почео је и први уписни рок за специјалистичке студије. Рангирање ће бити обављено искључиво према успеху на основним студијама. Професорка Крсмановић напомиње и да Висока школа награђује дав најбоља студента. Најбољи ће моћи бесплатно да похађају специјалистичке студије.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.