Kultura

Промовисана књига поезије „Ветар и дажд”

Промовисана књига поезије „Ветар и дажд”

Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ организовала је веома успело поетско вече Верољуба Вукашиновића, вишеструко награђиваног песника из Трстеника. Програм чији је централни део био промоција најновије збирке „Ветар и дажд“ одржан је у среду, 6. децембра 2017. у Галерији Народног музеја. У програму су учествовали Верољуб Вукашиновић, Данијела Ковачевић Микић, Живорад Недељковић, Сања Перовановић, Милица Матовић и Марија Радуловић.

Песник Верољуб Вукашиновић завршио је Југословенску и општу књижевност на Филозофском факултету у Новом Саду и до данас је објавио преко десет књига песама за које је добио награде Милан Ракић, Печат вароши сремскокарловачке, Јефимијин вез, Кондир косовке девојке, Змај огњени Вук, Заплањски Орфеј и друге. Уредио је или приредио више зборника савремене српске прозе, између осталих зборник о Добрици Ћосићу Писац и историја и Миодраг Ибровац и његово доба.

Критички осврт на поезију Верољуба Вукашиновића дали су Данијела Ковачевић Микић, професор српске књижевности и Живорад Недељковић, песник и уредник у издавачкој делатности Народне библиотеке „Стефан Првовенчани“ у Краљеву. Они су Верољуба Вукашиновића сврстали у песнике који поштују традицију као поетички ослонац, пишу поезију везаног стиха и припадају духовној и митскорелигиозној вертикали која полази од наше народне, средњевековне и савремене поезије. Данијела Ковачевић Микић је попут кустоса у галерији публику провела кроз „просторије“ тј. циклусе збирке „Ветар и дажд“ и показала им најупечатљивије песничке слике и мотиве.

Бројни посетиоци уживали су у музичком делу програма за који су биле задужене талентоване професорке српске књижевности Сања Перовановић, и Милица Матовић.

Извор: Градска библиотека

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.